Leszokni a cigarettázásról nagyon nehéz. Ezt mindannyian tudjuk. De messze nem lehetetlen! Az e-cigaretták segítségével pedig megduplázható a sikeres leszokás esélye. Ma a vapelés a legeredményesebb módszer a dohányzás abbahagyására.

A dohányzásról az e-cigaretta használatra történő áttérés egyáltalán nem nehéz. De van egy lényeges dolog, ami nélkül bevágni sem érdemes. Ez nem más, mint a használt e-liquidek nikotinszintjének kiválasztása. Ha nem jól méred fel a szervezeted igényeit és nem tudod reprodukálni azt a nikotin mennyiséget, amelyhez a dohányzása során hozzászoktál, csupán annyit érsz el, hogy feleslegesen kínzod magad. Ráadásként jóval nagyobb a veszélye annak, hogy visszatérsz a cigaretta sajnos oly jól ismert világához.

Éppen ezért az e-liquid, a DIY keveréshez szükséges alapanyagok vásárlásakor a nikotin erősség beállítása a legfontosabb döntés.

De mi is a nikotin?

Az e-liquid négy összetevőjének egyike a propilén-glikol, a növényi glicerin és az aroma mellett. A nikotin egy szerves kémiai vegyület (alkaloid). Elsődleges forrása a dohány. Ám emellett számos növényben megtalálható, például a burgonyában, a padlizsánban, a paradicsomban. Igaz jóval kisebb mennyiségben. Összehasonlításképpen 1 g dohányban 20 mg nikotint találunk, míg 1 g padlizsánban 0,0001mg-ot. Addiktív szer, a dohányzók pontosan tudják, milyen erős függőséget képes kiváltani.

Az e-cigaretták esetén a nikotin az e-liquidek opcionálisan választható komponense. Használatával lényegesen könnyebben kezelhető a leszokás során megjelenő cigaretta utáni vágyakozás, illetve jelentősen csökkenthető a kellemetlen elvonási tünetek intenzitása. A leszokás folyamata során a mennyiség fokozatos redukálásával egyszerűen és problémamentesen érhető el a teljes nikotinmentesség.

20MG/ML, 70/30PG/VG
Mit jelentenek ezek a jelölések a liquidek, boosterek flakonjain?

Az első adat arra vonatkozik, hogy hány milligramm nikotin van az e-liquidben/boosterben milliliterenként. Minél alacsonyabb a szám, annál kevesebb nikotin van benne. Néha százalékos formában is szerepel - például a 3 mg/ml 0,3% nikotint jelent. Az otthoni liquid keverés során használt boosterek a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően 10 ml kivitelben készülnek, maximum 20mg/ml nikotin tartalommal. Tehát alapesetben 10 (ml) x 20 (mg) azaz 200 mg nikotint tartasz a kezedben.

A második adat a liquidben illetve a boosterben található propilén-glikol (PG) és/vagy növényi glicerin (VG) mennyiségét jelzi. Így könnyedén kiválasztható a saját igényeinknek megfelelő változat. Általában 50/50, 70/30, 30/70, 60/40 PG/VG aránnyal találkozhatsz.

Mekkora nikotinadag egyenlő egy cigaretta elszívásával?

Gyakori kérdés, de a válasz korántsem olyan egyszerű, mint az képzeljük. Ugyanis ez mindannyiunknál más és más. Az e-cigaretta likvidhez szükséges nikotin mennyisége függ a korábban használt cigaretta erősségétől, a napi mennyiségétől, a dohányzási stílustól (alkalmi, lánc, belégzés intenzitása, slukk szám stb). Sőt függ a testtömegtől és a tüdőkapacitástól is. Kicsit olyan ez, mint a kávé vagy az alkohol… Ami az egyik ember számára pont megfelelő, az a másiknak túl sok vagy épp túl kevés. Azért van némi támpontunk. Egy átlagos cigaretta kb 12 mg nikotint tartalmaz (8-20 mg között változik az érték cigitől függően). De a szervezet ennek csak kis részét hasznosítja”, a többi kifújt füsttel együtt távozik (az a fránya passzív dohányzás).

Milyen nikotinerősség a megfelelő számomra?

A válaszhoz csak annyit kell tenned, hogy átgondolod a saját dohányzási szokásaid. Milyen cigarettát szívtál? Normál, light vagy épp jött a nehéztüzérség, a saját magad sodorta változat? Hány szál fogyott el egy nap? Természetesen érdemes másokat is megkérdezni a témában, segítőkész vaper közösségünk rendelkezésre áll. De ne felejtsd el, nem vagyunk egyformák.

Általános szabály, egy magasabb nikotin tartalmú liquid kipróbálása könnyebbé teheti az átszokást-átállást. Az alacsonyabb nikotin mennyiség pedig gyakorlatilag a korlátlan vapelést eredményezi. Annyit slukkolhatsz az e-cigarettából, amennyi jólesik, gyakorlatilag kockázat- és mellékhatásmentesen (köhögés, túl nagy torokhatás stb).

Hogyan válasszak?

0mg nikotin: a nikotinmentes opció ideális a társasági és hobbi dohányosok számára, akik csak a buli kedvéért vagy különleges alkalmak esetén szívtak el egy-egy cigarettát. Ha csak a cigi feeling hiányzik, vagy épp otthon szórakoznál kicsit a gőzkarikákkal, netán olvasás, filmnézés közben fújnál pár pipaszerű felleget, a nullás liquid pont ideális választás. Akkor is jó szolgálatot tesz, ha túl erősre sikerült a keverés, a hígítás megoldja a problémát. Dl és mtl felhasználáshoz egyaránt megfelel.

3mg nikotin: a legalacsonyabb nikotinszint, amit egy e-liquidben kaphatunk (természetesen ez is tovább hígítható). Sokan az utolsó lépésként, a nullás liquid használatának előszobájaként tekintenek rá a le- illetve átszokás során. De érdemes kísérletezni vele akár első lépésként is. A könnyű dohányosok, a napi néhány szálat elfüstölők vagy a „stresszcigisek” könnyedén fedezhetik vele a nikotin szükségletüket. Dl és mtl felhasználáshoz egyaránt megfelel.

6 mg nikotin: átlagos erősség, az átlagos dohányzóknak. Ha a light, ultra light, esetleg ízesített cigarettákat részesítetted előnyben és napi 10 szál körül volt a fogyasztás, akkor bátran választhatod. Biztosítani fogja a szükséges nikotinmennyiséget gond nélkül, a kívánt gőzmennyiség mellett. Dl és mtl felhasználáshoz egyaránt megfelel. Alapesetben egészségügyi okok miatt ettől magasabb nikotin tartalmú liquidet ne használj dl kazánokban.

12 mg nikotin: az intenzíven dohányzók legjobb választása. Ha egy doboz körül volt a napi cigi adag, akkor ez lesz az ideális kiindulási alap. Kellően magas nikotin tartalom, ami már figyelemreméltó hatást tud kiváltani. Tökéletesen elég lesz ahhoz, hogy távol tartsa a cigi okozta kísértést. Elsősorban mtl felhasználáshoz ajánlott.

18-20 mg nikotin: az igazán magas nikotinszint azoknak, akik komoly mennyiségű cigarettát szívtak el naponta. Ha napi másfél-két doboz (esetleg több) volt a fogyasztásod, akkor bizony erre a lórúgásra lesz szükség egy darabig. Elsősorban mtl felhasználáshoz ajánlott.

Van még pár tippünk!

A torokhatást a tévhittel ellentétben elsősorban nem a nikotin adja. Az a fura, kicsit kaparó, „cigi érzés” a propilén-glikolnak köszönhető. Minél több van belőle a liquidben, annál inkább erősödik a torokhatás.

Nem kell félni a nikotintól! A leszokás nem megy egyik napról a másikra. Ez egy folyamat, ha erős dohányos voltál, nem baj, ha magas nikotintartalommal kezded az e-cigarettázást! Idővel fokozatosan csökkentheted az erősséget.

Ha kétségeid vannak, ha nem vagy biztos abban, hogy a megfelelő nikotin erősséget választottad, menj egy kicsit alacsonyabbra. Nyugodtan hígíts fel egy keveset a liquidből. Érdemes kísérletezni a kisebb nikotin tartalmú e-liquidekkel, hogy ne vihesd túlzásba, ne legyen szédülés, fejfájás, csalódás a vége.

Ne ítélj elsőre! A vapelés során a nikotin lényegesen lassabban szívódik fel, mint a cigaretta esetében. Adj időt az eszköznek és a szervezetednek egyaránt. Az első időkben figyelj a megfelelő vapelési technikára, lassabb, nyugodt slukkokkal használd a szetted.

Ahogy azt láthattad, nem mindegy, milyen eszközbe töltöd a nikotinos e-liquidet. A kőkemény dl kazánok nem a magas nikotin tartalomhoz valók. 6 mg felett márt nem ajánlott a használatuk.