Profilozzunk csak egy kicsit

Amikor egy-egy e-liquid/aroma ízprofilja kerül szóba (például a vásárlás utáni értékelésekben) többnyire leragadunk annál a pontnál, hogy mennyire jó, mennyire „természetes” az íze, mennyire édes vagy épp savanyú és milyen az összetevők minősége. De létezik egy másik szempont, amelyről gyakran elfeledkezünk, ez az ízprofil és az ízek összetettsége. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, az arománk hány szólamban játszik. Vajon mennyi hang- jobban mondva ízjegyet kapunk egyszerre, és hogy ezek kiegészítik, avagy inkább kioltják egymást. Tudjuk, sokan pont a fent említett szempontok miatt ragaszkodnak az egyszerű, egyjegyű aromákhoz. Érthető, hiszen egy lédús alma, zamatos barack, natúr dohány, citrom vagy épp a hűs, tiszta mentol a mi nyálelválasztásunkat is beindítja ám!

Van azonban valami kifejezetten örömteli és izgalmas abban, amikor olyan ízt választunk, amely több „árnyalattal” és több zamatréteggel kelti életre az érzékeinket. Az összetett ízek számos alkotórészből állnak, amelyek mintha különböző részeken éreztetnék hatásukat a szánkban, olyan ellenállhatatlan élményt kínálva, amely táncra perdíti ízlelésünket és a szaglásunkat. Akad még egy előnye az összetett ízeknek: jobban utánozzák, hozzák azokat az elképzeléseket, amelyeket rendszeresen keresünk, mint például az igazán krémes fagylalt, vagy egy kiegyensúlyozott, finom gyümölcsmix. 

Egy íz, több ízben

E-liquidünk csak akkor lehet összetett, ha többféle ízjegyet kínál. Dacára annak, hogy erre alapból egy „egyízű” liquid is képes. Ellentmondás? Az! De vegyük például a szedret. Ami egyszerre édes, fanyar és csípős, alattuk egy kis földes jelleggel. Vagy ott az igazi dohány, a maga diós, gazdag földességével és enyhe édességével. Igen, jól gondolod, ezek ettől még nem lettek összetett ízek!

És mondjuk a szimpla vaníliás puding? Nos, azért az önmagában is finom. De képzeljük el, mi történik, ha ezt az egyszerű és nagyszerű pudingot, mondjuk érett banánnal, pirított dióval, mogyoróval turbóznánk fel? Itt jön a varázslat! Olyan ízt kapunk, ami édes, krémes, gyümölcsös, diós, vajas, gazdag és enyhén sós (mielőtt sikítani kezdünk, a só ízfokozó hatása itt is érvényesül ám). Megérte több összetevőt használni? Igen, mert mint egy jól sikerült pohárdesszertnél, rétegről-rétegre érkeznek az ízek. Ízlelőbimbóink minden egyes árnyalatot sejtetni engednek, és a slukkunk végén kibontakozik az összes komponens. Sejtelmesen, rafináltan, mégis harmonikusan. Na ez az igazi aromamestermű!

A lényeg az egyensúly

Egyszerűnek tűnik az összetett ízek létrehozása, mert csak fogom a kedvenceim, aztán összeborítom és kész. Azért nem ilyen könnyű a mixelés. Nem lehet igazán jó a liquid, ha az ízek nincsenek megfelelően kiegyensúlyozva. Tartalmazhat kismillió alkotóelemet, de ha akár csak egy is elnyomja a többit, akkor gyakorlatilag „egyízű” aromát tarthatunk a kezünkben. Épp ez jelent nagy kihívást a gyártók számára! Nem „ujjgyakorlat” megtalálni a hozzávalók megfelelő egyensúlyát. Főleg úgy, hogy mindegyik a megfelelő helyre is kerüljön, és külön-külön, mégis egyszerre jelenjenek meg a gőzünkben!

A minőség mindenek felett

Az e-liquidek boszorkánykonyhája nem sokban különbözik a hagyományos tűzhelyek világától. Igazán jót, igazán finomat csak jó alapanyagokból lehet készíteni! Az összetevők minősége alapvetően befolyásolja az ízek komplexitását, mivel a kiváló kvalitású hozzávalók már önmagukban is összetettek. Emlékszel a szedres példára? Na, a kiváló szederízű aroma olyan szerteágazóan pikáns, amely arra készteti az embert, hogy megesküdjön rá, itt bizony igazi szeder kóstolás folyik éppen! Az alacsony nívójú szeder eszencia összetett ízprofilját kóstolva ellenben csak a felszínét kapargatjuk annak, hogy milyen is az igazi szeder. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy sok olcsóbb aroma alkotóelem sajnos túl édes, ennek köszönhető, hogy gőzölés közben gyakorlatilag csak a tiszta cukrot kóstoljuk meg, nem pedig a valódi ízeket.

Jó tanács: ha mi magunk adjuk keverésre a fejünket, ne borítsunk össze mindent, ami a kezünkbe akad, amit félreraktunk... Sok rosszból ritkán születik remek elegy egy vaper életében. Figyeljünk a keverési arányokra és jusson eszünkbe az aranyszabály: ne áldozzunk felesleges sallangokkal a jó ízek oltárán!

Amikor borul az egyensúly

A komplexitás, az ízharmónia, ahogy korábban is említettük, pillanatok alatt mehet a kukába ha egy gyártó, netán mi magunk nem tudjuk, mit csinálunk, vagy épp nem gondoltuk át kellően a használt receptet. Ilyenkor aztán jönnek az ízhibák…

Túltolt édesség: ha túl sok édes íz (legyen az bármilyen alkotóelem) kerül az aromába, meg is halt az eredeti elképzelés. A cukor édessége egy határozott és közkedvelt íz, ám nagy adagban kifejezetten zavaróvá válik. Ha az e-liquid „geil”, akkor csak ezt a mindent beborító „szirupos ájert” fogjuk érezni. Ahogy korábban mondtuk, nem maradnak meg az ízprofilban található finomságok, gyakorlatilag az összes összetevő lényegében kárba veszett.

Zavarosság: nem, nem csak egy pohár bor íze lehet zavaros! Egy aroma, egy e-liquid akkor válik azzá, amikor az ízek versengenek a figyelmünkért, tolakodnak, holott mindegyiknek megvan a maga helye az ízprofilban. Mit érzünk a gőzben ilyenkor? A megkülönböztethetetlen ízű zűrzavart, ahelyett, hogy szépen érkeznének nyelvünkre az egyes ízjegyek. Ez leginkább akkor fordul elő, ha nagy mennyiségben használták az összes összetevőt egyszerre, ahelyett, hogy mindegyik esetében megkeresték volna a jó, sőt tökéletes arányt.

Ízvesztés: ha egy ízprofil túl összetett és túl erős, akkor annak mi látjuk majd kárát. Előfordulhat, hogy egy idő után egyszerűen képtelenek leszünk bármilyen ízt felismerni, megkülönböztetni a liquidünkben. Sajnos ez a „túlaromázás” is okozhat ízvakságot (nem csak az ízváltás hiánya), ami a vaperek igazi rémálma. Szerencsére az állapot átmeneti, és nem káros az egészségre. De jó tudni, hogy ez az ízhiba is kiválthatja.

Szóval igazán frankó összetett ízekekel bíró aromát, e-liquidet készíteni nehezebb, mint gondolnánk. Ennek ellenére érdemes velük kísérletezni, mert az élmény mindenért kárpótol! Kipróbálnál egyet vagy többet? Ugorj be a shopba és válogass ajánlataink között!