Amikor valaki úgy dönt, hogy szeretné letenni a hagyományos cigarettát és belekóstolna az e-cigik világába, a rá váró választási lehetőségek mennyisége nyomasztó lehet. Az új vape készletek gyakrabban jelennek meg, mint azt az ember gondolná, éppen ezért nehéz átrostálni őket, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelőt.
 
Először is tisztázunk kell néhány dolgot: sokan alapból egy szájból tüdőbe (MTL) való készletet választanak kezdésként. Ezek jól működnek magas nikotintartalmú folyadékokkal, és ugyanúgy kell belélegezni őket, mint a hagyományos cigarettákat. Bár ezzel nincs semmi baj, nem ez az egyetlen lehetőség az átállásra készülő dohányosok számára. Vannak, akik jobban szeretik azt a megszokott érzést, amikor a gőz a szájba szívódik, mielőtt belélegeznénk a tüdőbe. Azonban rengeteg olyan ember is van, aki a közvetlenül a tüdőbe való (DL) készletre vált, amikor először vesz egy elektromos cigarettát.
 

Mi történik, ha leszoksz a dohányzásról és elkezded a gőzölést?

  1. Nagyjából mindenki számára létezik egy ideális e-cigaretta, de nem biztos, hogy rögtön az első az lesz, amit kipróbálsz, vagy az, amiről azt hitted, hogy szeretnéd, mielőtt kipróbáltad volna. Nem minden dohányos használja ugyanazt a cigarettamárkát, és ez az analógia igaz az e-cigire is. Éppen ezért elmondhatjuk, ha korábban már kipróbáltad a gőzölést, de esetleg nem vált be, ne add fel, próbáld meg újra egy másik típusú e-cigaretta készlettel.
  2. Először valószínűleg köhögni fogsz, ami normális. A párologtatás érzése különbözik a dohányzástól, így a legtöbb dohányos köhögni fog, amikor először próbálja ki a gőzölést. Ez általában annak köszönhető, hogy úgy lélegzik be, mint egy dohányos, nem, mint egy vaper. A gőz belélegezve „sűrűbbnek” tűnik, mint a füst, és ez köhögést okozhat a megváltozott érzet miatt. De nem kell megijedni, az esetleges köhögés átmeneti, és a párolás megkezdése után néhány napon belül elmúlik.
  3. Lehet, hogy kiszárad a szád, esetleg tapasztalhatsz orr- és torokszárazságot is, ám ez szintén normális, ez az e-folyadékok összetevői miatt van. Minél jobban megismerkedsz a párolással, annál kevésbé lesz észrevehető ez az érzés. Egyszerűen csak igyál meg alkalmanként egy-egy pohár vizet, amikor gőzölsz.
  4. Előfordulhat, hogy nem úgy indul a váltás, ahogy szeretnéd. Egy olyan szokáson próbálsz változtatni, amelyet talán már évek óta csinálsz. Vannak, akik felkapnak egy e-cigit, és soha többé nem nyúlnak cigarettához, mások idővel, lassan csökkentik a cigaretta mennyiségét.
  5. Szívj úgy, mint egy vaper, és ne, mint egy dohányos. Az első hiba, amit az emberek általában elkövetnek, hogy megpróbálnak úgy gőzölni, mint egy dohányos. Ha erősebben pöfékelsz egy cigarettán, akkor több füstöt kapsz, de ez nem működik a párologtatásnál. Itt nincs semmi, ami égne, ezért az e-ciginek időre van szüksége ahhoz, hogy gőzt termeljen. A hosszú, lassú és egyenletes szívások nagyobb élvezetet jelentenek.
  6. Lehet, hogy frusztrált leszel. A dohányosok szinte azonnal megkapják a nikotinhatást. A párologtatás esetében ez valamivel tovább tart, cserébe hosszabb az elégedett érzés. Nehéz nem frusztráltnak lenni, de meg fogsz lepődni, milyen gyorsan alkalmazkodsz majd ehhez a különbséghez.
  7. Lehet túl sokat szívni? Igen, lehet, ugyanúgy, mint ahogy a cigarettából, itt is szívhatsz túl sokat, különösen, ha magasabb nikotintartalmú folyadékot használsz. Milyen mellékhatásai lehetnek a túl sok nikotin párolásának? Ha ez mégis megtörténik, akkor a túlzott dohányzáshoz hasonló enyhe mellékhatások jelentkezhetnek, amelyek ugyanolyan gyorsan el is múlhatnak. Ezek jellemzően a fejfájás, enyhe hányinger vagy a szédülés. Ha ezeket tapasztalod, akkor hagyd abba a párologtatást, és várd meg, hogy ezek elmúljanak. Ha ez minden egyes alkalommal előfordul, amikor gőzölsz, akkor nagy valószínűséggel túl magas a nikotin erőssége az e-liquidednek, így azt csökkentened kell.

Milyen e-cigi készüléket válassz?

Tisztázzuk, hogy a párologtatás és a dohányzás nem ugyanaz. Egy cigarettát könnyű meggyújtani, míg a párologtatás hosszabb időt vesz igénybe. Az elektromos cigaretta igényel némi karbantartást, például: az akkumulátor feltöltését, az alkatrészek cseréjét, ha cserére szorulnak, és az e-folyadék feltöltését, ha fogytán van. Ezért fontos az igényeidnek megfelelő eszköz kiválasztása. Az előre töltött pod e-cigik például rendkívül könnyen használhatóak és szinte semmilyen karbantartást nem igényelnek. Ha a vape legegyszerűbb módját szeretnéd kipróbálni, akkor választhatsz eldobható e-cigit is, amely előre feltöltött e-liquiddel és akkumulátorral rendelkezik. Még ennek tudatában is könnyű visszacsúszni abba a gondolkodásmódba, hogy "egyszerűbb lenne leugrani a boltba, és venni egy csomag cigit". Ez ellen úgy lehet küzdeni, hogy az elégedettség és a könnyű használat között egyensúlyt teremtesz. Olyan készüléket kell választanod, amelyet könnyen karbantarthatsz, olyan aromát, amelynek az ízét szereted, és gondoskodnod kell arról, hogy valóban élvezd a párologtatást.

Tehát melyik a legjobb e-cigaretta induló készlet?

Mint korábban említettük, nincs egyetlen tökéletes készülék sem, amely megfelelne mindenki számára. Minden dohányos valami mást keres a gőzölésben. Van, aki akkor érzi magát elégedettebbnek, ha egy hatalmas felhőt fúj ki, van, akinek fontosabb a kellemes íz, mások azt szeretnék, ha a gőzölés a lehető legközelebb állna a dohányzáshoz. Az új vaperek számos induló készlet közül választhatnak, mindegyik különböző funkciókkal rendelkezik, viszont mindegyik tartalmaz mindent, amire szükséged van a párolás megkezdéséhez.