A dohányzásról való leszokás nem egyszerű. Itt egy újabb probléma, amiről egyre többet hallunk, egyre több vaper érintett benne, a tünetei egyre több társunk életét keserítik meg. Még egy egészségünket érintő téma, amit érdemes kicsit körbejárni, legyen bármilyen kellemetlen is.

Azt még a suliban megtanultuk, hogy számos fém szervezetünk elengedhetetlen építőeleme, nélkülözhetetlenek a „működésünkhöz”. Néhányuk azonban - annak ellenére, hogy önmagukban nem jelentenek veszélyt ránk nézve - képes nem kívánt immunreakciókat kiváltani. Ez a fémallergia. A szervezetünk válasza a velük való találkozás formájától, illetve a fémek mennyiségétől függ. Ékszerekről, óráról, implantátumok által kiváltott allergiáról már sokat hallhattunk, de mi a helyzet az elektromos cigarettákkal? Kicsit bonyolultabb a dolog, mert az esetek jelentős részében nem a kezünkben tartott moddal, kazánnal, gyűlik meg a bajunk, ahogy azt gondolhatnánk. A kazánokban használt porlasztók, tekerések révén nem csak külsőleg találkozunk az irritatív anyagokkal, hanem be is lélegezzük azokat.

Honnan tudhatjuk, hogy e-cigaretta használóként fémallergiánk lehet?

Bőrtünetek: a leggyakrabban és legegyszerűbben felismerhető probléma. Vörös foltok, viszketés, hólyagok, duzzanat, hámló-kiszáradt bőr. Bizonyos esetekben a megjelenhet a csalánkiütés is (hirtelen kialakuló piros, néha lilás vagy fehér, kiemelkedő, nagyon viszkető foltok). Hosszabb fennállás esetén a bőr megvastagodik, repedezni kezd.

Belégzéskor jelentkező tünetek: a légutak gyulladása, kellemetlen „gombócérzés” a torokban, nátha- influenzaszerű panaszok (pl. orrfolyás, erősödő torokfájás, köhögés), ízérzékelés csökkenése, könnyezés, nehézlégzés, szédülés. Nem ritka, hogy a bőrtünetek is jelentkeznek.

Fogászati tünetek: nyálkahártya elváltozások (pl afta) megjelenése és gyakori visszatérése, fogínyvérzés, hirtelen megjelenő fokozott érzékenység hidegre-melegre, ínytasakok duzzanata, fogíny fájdalmas érzékenysége, nyelven megjelenő vörös vagy fehér, fájdalmas duzzanatok, foltok.

 

Szeretnénk eloszlatni három tévhitet:
1. Allergia az álhírekkel ellentétben bármilyen életkorban kialakulhat! Nem csupán a 30 alattiak betegsége, ezért, ha volt korábban bármilyen panaszunk (bőrpír, viszketés, hólyagok) fémből készült ékszerek, kiegészítők viselése során, akkor érdemes egy allergiateszttel megbizonyosodni róla, hogy fémérzékenységről van-e szó.
2. Nem csak két fém okozhatja a gondjainkat (nikkel és króm), sajnos pl. egyre több társunk allergiás a rézre, a palládiumra, sőt a titániumra is.
3. Jó, ha tudjuk, egyre többször előfordul, hogy az allergén mentes vagy annak jelzett fémek messze nem azok! Ezért csak és kizárólag megbízható, leinformálható üzletből vásároljunk!

 

A fémallergia a jól látható és érezhető tünetek mellett összetettebb problémákat is okozhat, így, ha erre gyanakszunk, mindenképpen keressünk fel egy szakrendelést!

Létezik megoldás?

A fémallergia egyetlen és egyben leghatásosabb kezelési lehetősége az adott fém elkerülése. Akinél egyszer kialakult fémallergia, sajnos egész életére hordozni fogja azt. Jelenleg olyan módszer, ami a fémallergia meglétét teljesen megszüntetné, nem áll rendelkezésre. A tünetek, illetve azok intenzitása azonban szerencsés esetben csökkenthető.

A nikkelallergia

A nikkellel kedvelt huzaljainkban találkozhatunk: Ni80 (nikróm), Ni200 (100% nikkel) és persze a régi jó barát SS316 (rozsdamentes acél). Ezen kívül ékszerek, fémpénzek, piercingek, elektródák, acél termékek, akkuk, festékek, kozmetikai szerek, kerámiák, katalizátorok, fogászati eszközök és implantátunok szintén érintkezési források.

Ne hagyjuk ki a számításból, hogy az étkezésünkkel átlagosan napi több mint 100 mikrogramm nikkelt veszünk magunkhoz. Csak az étellel elfogyasztott nikkel is képes az arra érzékeny embereknél felerősíteni a dermatitises (a bőr gyulladásos reakciója) tüneteket. Magas nikkeltartalmú ételek pl: a csokoládé, a zab, a mogyoró, a paradicsom, spenót, spárga, bab, borsó, zöldbab, burgonya káposzta, karfiol, instant élesztő, margarinok.

A nikkelallergia tünetei gyorsan jelentkeznek, a kellemetlen panaszok általában a bőr kipirosodásával kezdődnek, amit sokszor ekcémás elváltozások követnek, nem ritka a csalánkiütés sem. Gyakori előjel a fejfájás, a fokozott fáradékonyság, a hasi fájdalom, görcsök. Belélegzés esetén száj és torokszárazság, gombócérzés a torokban, erősödő köhögés, influenzaszerű tünetek, asztma, afta, kötőhártyagyulladás, ínyvérzés-gyulladás jelentkezhet.

Mit cseréljünk és mire?

Nos, miután a Ni80 (nikróm), Ni200 (tiszta nikkel) mellett az SS (rozsdamentes acél) huzalok egy része sem használható. Választhatjuk az A1-kanthal huzalt (vas, króm, alumínium ötvözet), vagy a Ti-titániumot. Utóbbi azonban erősen megköti a kezünket. Egyrészt az ára nem épp baráti, másrészt kizárólag TC üzemódban használható és biztonsági okokból a száraz izzítás sem ajánlott (magas hőfokon titánium-oxid szabadul fel belőle). Ezen kívül pedig a kevésbé ismert acélhuzal, az SS430 is jó döntés lehet, ugyanis acél mivolta ellenére egyáltalán nem tartalmaz nikkelt!

A króm allergia

Krómmal az acél (SS), nikróm (Ni80) és kanthal (A1) huzalokban egyaránt találkozhatunk. Emellett galvanizációs eljárások, marás, fotográfia, litográfia, acél- és textilgyártás, bőrfestés során is összefuthatunk vele, de a gyufa is okozhat nehéz pillanatokat. Ráadásul az étrend-kiegészítőkben is rendre feltűnik. A leggyakoribb formája, amellyel szemben allergia jelentkezhet, az a cement. Sajnos ebben az „alakban” gyorsan és nagy arányban szívódik fel. Jelenleg hazánk lakosságának kb 3-5%-a allergiás erre a fémre.

A króm a nem kívánt hatásait allergizáló és közvetlen irritáló úton fejti ki. Az irritáció enyhébb panaszokkal jár, allergia esetén ellenben a tünetek általában igen hosszan megmaradnak, ráadásul könnyen vissza is térhetnek. Jellemzően bőrgyulladás, ekcémaszerű nehezen múló felszíni sebek, sőt fekélyes elváltozások kísérik. Belélegzés esetén erősödő szájszárazság, íny és/vagy nyálkahártya gyulladás, vérző íny, szájüregben jelentkező égő, bizsergő érzés, a száj környéki a bőr gyulladása léphet fel. Emellett köhögés, állandó torokirritáció (gombóc érzés), viszketés adhat okot az allergia gyanújára.

Mit cseréljünk mire?

A Ni80 (nikróm), az SS (rozsdamentes acél) és az A1 kanthal huzalok egyike sem ajánlott, sajnos krómallergia esetén csak a Ni200 (tiszta nikkel) és a TI (titánium) huzal lesz a barátunk. Jó hír, hogy az élményből semmit sem veszítünk, remek ízeket biztosít mindkettő. Ne felejtsük el a titániumra vonatkozó biztonsági figyelmeztetést, kizárólag TC üzemódban használható és a száraz izzítás nem ajánlott (magas hőfokon titánium-oxid szabadul fel belőle)!

A két leggyakoribb „vaperfémmel” már végeztünk. De ezzel nincs vége a listának.

A réz allergia

Rézzel találkozhatunk elektromos-, gáz- és vízvezetékekben, pénzérméknél, ékszerek, ruházati kiegészítők, dísztárgyak viselésekor, és a galvanizált eszközöknél. A modjaink gyakori díszítőelemei, sőt az a bizonyos 510 csatlakozó is rézből készül. Ugyan a rézre jelentkező allergia viszonylag gyakori, sajnos kevés ismerettel rendelkezünk róla. Gyakori kísérőjelensége a nikkellel létrejövő keresztallergia.

A palládium allergia

A palládiumot használják katalizátorokban, az elektronikában, ékszereknél, a fogászatban és feltűnik a modjainkon is. A palládium-allergia gyakorisága kifejezetten magas, kb 10%. Gyakran ad keresztreakciót a nikkellel, amire magyarázat lehet a hasonló kémiájuk. A magas intolerancia arány hátterében valószínűleg legtöbbször a nikkel érzékenység áll.

A titánium allergia

Bizony, az eddig totális antiallergénként ismert titánium is okozhat allergiás reakciót. Elsősorban ékszerekben, a fogászati kezelések és ortopédiai műtétek során alkalmazott implantátumokban találkozhatunk vele, de az e-cigaretták egyik prémium huzaltípusa is.

A vaperek élete sem csak móka és öröm. Számtalan dologra kell figyelnünk, modok, kazánok, PG-VG arány, aromák, vatták, tekerések, teljesítmény, ellenállás stb, stb. De mindig az egészségünk legyen az első!

Az allergia soha sem jön jókor, ám többnyire mindenre akad megoldás! Az érzékenység, allergia mértékétől függően megéri kísérletezni a különböző huzalokkal. Kipróbálnád valamelyiket? Katt ide és válogass ajánlatainkból! Kérdésed van? Tedd fel nekünk akár privát üzenetben, akár Facebook csoportunkban, amiben csak tudunk, segítünk!