A dohányzásról való leszokásnak annyi pozitív hatása van, hogy feltétlenül megéri belevágni. Sajnos sokunk számára a cigi abbahagyása azt is jelenti, hogy mielőtt élvezhetnénk a dohánymentes napokat, a „poklok poklát” éljük át. Azok a nikotinelvonási tünetek, amelyeket tapasztalunk, gyakran elhitetik velünk: a leszokás folyamata olyan szörnyű, hogy egyszerűen nem éri meg a szenvedést. Ne hagyd magad becsapni! A szervezetünk, az agyunk kezdetben tiltakozni fog, sőt kegyelemért könyörög. De amint az első heteket letudjuk cigaretta nélkül, boldogabbak, és ami fő, egészségesebbek leszünk. Szó szerint létfontosságú, hogy eldobjuk a bűzrudat! 

A dohányzás hatásai és mellékhatásai szervezetünk egészét érintik, beleértve minden rendszert és szervet. Amikor nikotinfüggők leszünk - mennyivel jobb azt mondani, hogy dohányzunk - majd abbahagyjuk az analógot, a testünknek időbe telik, hogy alkalmazkodjon az új helyzethez. Emlékszel még az első néhány szál cigire? Akkor ugyanez volt a helyzet. Csak rászokni jóval könnyebb volt, mint lejönni a „szerről”. Az elvonási tünetek személyenként változnak, és az intenzitásuk is mindannyiunknál eltérő. Szerencsére nem vagyunk egyformák.

Kezdjük a rossz hírrel: használhatunk bármilyen le- illetve átszokást segítő eszközt, a szenvedést biztosan nem ússzuk meg. A jó hír azonban az, hogy megfelelő e-cigarettával, megfelelő beállításokkal és e-liquiddel, nikotin mennyiséggel a kellemetlenséget okozó panaszok jelentősen mérsékelhetők. De mi az, amire figyelnünk kell?

Megfáztam vagy mi a sz@r?

Gyakori probléma a leszokás során az influenzaszerű tünetek megjelenése. Ez rossz közérzettel, állandó fáradtsággal, levertséggel, végtagfájdalommal, orrfolyással, köhögéssel, torokfájdalommal, sőt lázzal is járhat. A panaszok kezelés nélkül is elmúlnak 2-5 nap alatt. Mit tehetünk ilyenkor? Ne erőltessük túl magunkat, pihenjünk minél többet. Tereljük el a figyelmünket, szakítsunk a megszokott dolgokkal, most segíthet a társaság, akik támogatnak a „harcban”☺. Tudjuk, erős a vágy egy gyógyító cigire, de ez az, amit semmiképpen se tegyünk meg. Nem fog segíteni, ellenben jelentősen ronthat az állapotunkon. Emeljük helyette kicsit az alapfolyadékunk, e-liquidünk nikotinszintjét, és persze fordulhatunk a mentolos aromák felé. Nyugodtan használjuk gyakrabban az e-ciginket, hogy csökkentsük a kísértést.

Kajááááááát

Ahogy a testünk regenerálódik, energikusabbnak is érezzük magunkat. Ez önmagában is megnövekedett étvágyhoz vezet, plusz sokaknál a kaja az, ami némileg kiváltja, helyettesíti a cigarettázás rítusát. Nincs ezzel gond, az a fontos, hogy ne vigyük túlzásba a nassolást. Jöhetnek a könnyű desszertek, a gyümölcsök, a joghurtok. Az étkezéshez pedig válasszunk kisebb tányért, most fontos, hogy a szemünk is lakjon jól (a kisebb tányért kevesebb cuccal tudjuk látszólag roskadásig telerakni). Ne hanyagoljuk el a mozgást sem, egy kiadós séta pl. nem csak a stresszt csökkenti, de az elfogyasztott elemózsiát is „lejárhatjuk” útközben. Kinek van szüksége a leszokás mellett egy kiadós súlytöbbletre?

Mindenen felhúzom magam

Amikor eldobjuk az analógot, a szokásos napi rutinunk is felborul. Nem elég a nikotinbevitel csökkenése, változása, a szokásos tevékenységeink sem azok már, mint korábban. A mindennapi cigink mankóként szolgált éjjel-nappal, rágyújtottunk amikor idegesek voltunk, de akkor is, amikor örültünk. Most ezt a mankót eldobtuk a francba, és ettől sebezhetőbbnek érezzük magunka, ehhez jön még hozzá a megszokott nikotinunk utáni sóvárgás. Nem csoda, ha ingerlékenynek, sőt dühösnek érezzük magunkat. A „nikotinéhség” legrosszabb időszaka általában 2-4. hét között érkezik el, érdemes rá felkészülni. Jöhet az erősebb e-liquid, esetleg a nagyobb gőzzel járó dl vonal, a testmozgás, a rágógumi, az illóolajok, a film és könyvfalás, elszántabbaknak a jóga, a masszázs.

Zsibbad kezem-lábam

Telnek a napok, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy a legváratlanabb pillanatokban a kezeink és lábaink hol erősebben, hol gyengébben zsibbadni kezdenek. Elsőre és sokadszorra is ijesztő lehet, hiszen annyi súlyosabbnál-súlyosabb betegség első tünetei között említik a végtagok „bizsergését”. A leszokás során ez teljesen normális jelenség (még ha bizarr érzés is☺), azt jelzi, hogy a szervezetünk lábadozni-ébredezni kezdett és keringésünk a javulás útjára lépett, normalizálódik. Szóval a zsibbadás jó jel. Egy kis testmozgás, átmozgató gyakorlatok és a séta segíteni fog.

Rohadtul fáj a torkom és köhögök

A dohányzás következtében nagy mennyiségű „lerakódás” keletkezik a torokban és a tüdőben egyaránt. A szervezetünk ezt is „megszokta” már az idők folyamán. Ám amint abbahagyjuk a cigizést, a testünk elkezdi helyreállítani, rendbe hozni önmagát. Tehát megpróbálja kitisztítani, eltüntetni a cigaretta által hátrahagyott sok-sok szart. Amíg cigiztünk, ugyanezt próbálta megtenni (ki ne ismerné a reggeli hörgőoratóriumot, vagy épp a nevetés közben ránk törő köhögési rohamot) ám legtöbbször a dohányhoz adagolt mentol és az irritációt csökkentő anyagok elnyomták a panaszok nagy részét. A leszokás során az „öntisztulás” állandósuló köhögést és torokfájást okozhat, de ezek a tünetek (nem betegség, hanem irritáció) nem maradnak velünk sokáig. A néhány napig tartó köhögés és orrfolyás kilöki a lerakódások nagy részét. Ami pedig megmarad utána, az a légzés szabadsága! A meleg (nem forró) tea, az enyhe mentolos aromák (sőt az aromaterápia is) segítségével mérsékelhetők a tünetek. Érdemes a nikotinszintet és a torokhatás mértékét alacsonyabbra belőni (pl vg-többletes alapokkal) ezekben a fájdalmas időkben.☺

Az a rohadt migrén

Abbahagytuk a cigarettázást, itt a füstmentesség és a másfajta nikotinbevitel ideje, amennyiben az e-cigi mellett döntöttünk. Nehéz volt a döntés és hirtelen a testünk sem tudja mit tegyen. Teljesen más ingerek érik, más örömforrás kell néznie, az agyunk és szervezetünk egyetlen része sem tudja, mit tegyen ezután? A nikotinhiány, a leszokás okozta hirtelen stressz bizony fejfájáshoz, migrénes rohamhoz is vezethet. Akkor sem kell orvoshoz rohannunk, ha ingadozni kezd a vérnyomásunk ezzel egyidőben, ez is a le- illetve átszokás „mellékhatása”. Semmi probléma azzal, ha az enyhe fájdalomcsillapítókhoz fordulunk, de figyeljünk a mennyiségre és arra is, hogy ne éljünk velük túl hosszú ideig. Fontos, hogy ügyeljünk e-liquidjeink nikotinszintjére, mert nem csak nik hiányát, hanem a túladagolást is kísérheti a fejfájás.

Székrekedés

Az egyik legkellemetlenebb és leginkább agyonhallgatott tünet A nikotin hatással van az emésztésünkre, a vékony- és vastagbélre egyaránt. Amikor szervezetünk elkezd alkalmazkodni a nikotin hirtelen megvonásához, illetve az egészen más beviteli módhoz, előfordulhat, hogy a reggeli trónolások eredménytelenül záródnak. Egy két-három nap még rendben van, de több már nem nagyon fér bele, főleg, ha korábban nem voltak ilyen panaszaink. A különböző teakeverékek, az aszalt szilva, a gyógyszertárban vény nélkül kapható készítmények segítségével a tünetek enyhíthetők, megszüntethetők. Ha a székrekedés tartósan fennáll, keressük fel a dokinkat. Jó tanács: emésztést segítő készítményeket, hashajtókat ne használjunk hosszú távon orvosi konzultáció nélkül. 

Mit tudom én

Elkezdtük a leszokást, átszokást, az első napokban-hetekben főleg az elvonási tünetek kötik majd le a figyelmünket. A szervezet tiltakozik, ez pedig a kis szürke agysejtjeinkre is kihat. Nem nagyon tudunk fókuszálni semmire, folyton elkalandozunk, inkább arra koncentrálunk, milyen rosszul is érezzük magunkat. Ez is természetes folyamat, át kell esnünk rajta, Most segít csak igazán az e-cigaretta és egy jó kis e-liquid a megfelelő aromával. A koncentrációs problémák akár néhány hétig is eltartanak, kedvenc szettünkkel azonban sikerülhet mindössze néhány napra mérsékelni ezt az időszakot. Emellett a sport, egy jó kis kirándulás, a megnövelt alvásidő, a gyakoribb szünetek munka közben segítenek a koncentrációnk javításában.

Hányingerem van ettől az egésztől

A le-, átszokást elkezdők egy része megismerkedik az igazi gyomorforgató érzéssel. A hol csak beköszönő, hol állandósuló émelygés is annak a jele, hogy szervezetünk alkalmazkodik az új körülményekhez. A kellemetlen panasznak gyorsan el kell múlnia, még a fokozott stressz ellenére is. Sajnos erre tuti receptünk nincs, mindenkinek más segít ebben a helyzetben. Akad, akinek néhány mély lélegzet elég, van, akinek egy pohár jeges víz a legjobb gyógyszer vagy épp egy hideg vizes borogatás az, ami bejön. Itt is meg kell említenünk azt a tényt, hogy a nikotinelvonás mellett a túladagolásnak is az egyik első jele lehet a szédülés és a hányinger.

Baromság lenne azt mondani, hogy a dohányzásról való leszokás könnyű. Kutya nehéz, és ezt a tényt nem lehet megkerülni. A nikotinhiány, a „cigifüggőség” kellemetlen tünetei azonban átmenetiek, és jelentősen mérsékelhetők, sőt akár teljesen elkerülhetők az e-cigaretta segítségével. A vapelés ugyanazt az élményt tudja nyújtani, mint a dohányzás maga. Ahelyett, hogy egyszerűen önerőből megpróbálnánk letenni a cigarettát, cseréljük e-cigire! A sikeres leszokás esélyét már önmagában ezzel megtripláztuk.

Sok sikert a füstmentesség felé vezető úton!