Ahogy ígértük, újabb hét, újabb (rém)történetek az e-cigaretták és a gőzölés állítólagos veszélyeiről. Az első részben már volt szó felrobbanó akkukról, popcorn tüdőről, mérgező füstről, elszállt árakról, átszokási átverésről… Azt hitted felértünk a „hülyeséghimalája” csúcsára? Hát nem! Öntsünk ma is tiszta vizet a pohárba, lássuk az újabb „vape mítoszokat”. Ugorjunk neki, jöhet a folytatás?

Az e-cigaretta elsősorban a nem dohányzókat csábítja egy új függőség felé

Azonnal tisztázzuk: az e-cigarettákat a kezdetektől olyan eszköznek tervezték, amely az aktív dohányosoknak segíthet leszokni káros szenvedélyükről és így is kerültek forgalomba. Tehát ártalomcsökkentésről, átszokásról beszélünk, nem pedig rászokásról! A felmérések (forrás: CDC) tanúsága szerint a vapelést kipróbáló felnőttek közül kevesebb, mint 4 százalék vallotta magát nem dohányzónak. Ellenben az aktív e-cigaretta használók között fél százalék alatti a nem cigizők aránya! Ahogy korábban is írtuk, a tények makacs dolgok. Állítás cáfolva. 

Az e-liquidek fagyállót tartalmaznak

Bárki is indította el ezt a pletykát, khm… mondjuk úgy, kissé szabadon kezelte a tényeket. A fagyálló ugyanis valóban tartalmaz propilén glikolt (PG), amely az alapfolyadékok, e-liquidek egyik fő összetevője is. Ugyan vízzel keverve fagyálló képességekkel bír, de ettől még nem lesz fagyálló tartalmú! Egyszerű példával élve, ha a ciánhoz cukrot adunk, attól még a cukor nem válik méreggé. Mellesleg eme csodás mítosz legironikusabb része az, hogy a PG többek között azért kerül a fagyálló folyadékokba, mert sokkal kevésbé mérgező, mint az eredetileg alkalmazott etilén-glikol. Érdemes megjegyezni: az utóbbi anyag hibáztatható a balesetekért! „Sajnos” ez a mítosz sem igaz.

A nikotin daganatos megbetegedést okoz

Az állítás, amit még a dohányzók közül is rengetegen elfogadnak a mai napig. Pedig sok valóságtartalma nincs. A nikotin a cigaretta függőséget okozó összetevője. Önmagában minimális egészségügyi kockázatot jelent. Az ismert rákkeltő anyagok között nem is találjuk meg. Ami nem csoda, ugyanis a dohányzás szervezetünkre gyakorolt félelmetes hatásaiért nem a nikotin a felelős, hanem a füstben található több ezer más, valóban mérgező kémiai anyag! Amelyek liquidekben, sőt a gőzben sincsenek jelen. A gőzölés során néhány, a cigarettafüstben is azonosított vegyület ugyan kimutatható, de jóval alacsonyabb mennyiségben. A nikotin nem egészséges, de közvetlenül nem is felelős a daganatos megbetegedésekért!

Az e-cigarettázás a dohányzás előszobája a fiatalok számára

Az egyik legnehezebben cáfolható rémhír. Hiszen nehéz lenne egyértelműen kijelenteni, hogy azok a „tinik”, akik kipróbálták az e-cigizés örömeit és a dohányzást is, az előbbi nélkül ne próbálták volna ki az utóbbit. Egy kicsit „komolyabbra” fordítva a szót, mi lenne, ha azt állítanám, hogy aki látott tegnap híradót, azt gyakrabban éri darázscsípés? Ha elég nagy számú alanyt vizsgálunk meg, könnyedén találunk majd pár százalék, az épp szükséges kategóriába illeszkedő személyt. És íme, kész is a vezető hír! Na, hogy tetszik? Találgatások és címlapok helyett jöhetnek a tények. Azt már egyértelműen tudjuk: a fiatal dohányosok aránya minden ellenkező híreszteléssel ellentétben, az e-cigaretták népszerűségének növekedésével arányosan csökken! Szerencsére kevesebb fiatal és kevesebb felnőtt dohányzik, mint korábban! Szóval nyugodtan kijelenthetjük, a vapelés nem növeli a cigire történő rászokás kockázatát!

Az e-cigaretták gőze formaldehidet tartalmaz

A formaldehid elég rusnya anyag, semmi esetre sem olyan, amit bárki szívesen belélegezne. Volt is nagy csodálkozás, amikor széles körben kezdett terjedni az információ arról, hogy az e-liquidek gőzében hő hatására formaldehid képződik (milyen érdekes, az kimaradt valahogy az anyagokból, hogy az analóg cigaretta füstjében megtalálható). Az első nagy felháborodás után szerencsére a szakemberek is tették a dolgukat. Pillanatok alatt kiderült, színtiszta ostobaság az egész. Semmi sem változhat formaldehiddé a kazánjainkban valós használati körülmények és normál használat mellett. Speciális módosításokat kellene végezni a készülékünkön ahhoz, hogy ez a folyamat elindulhasson, és létrehozhassuk az ehhez szükséges egyáltalán nem kívánt, kegyetlen magas hőmérséklet tartományt. Amennyiben ez nem lenne elég jöjjön még egy aprócska felvetés: miután ez az extrém beállítás biztosan gigantikus dryhitet eredményezne (ami ellen mindannyian küzdünk), miért próbálná ki ezt akár csak egyetlen normális vaper is? Ha lehet, a „hülyéket” hagyjuk most ki a számításból, ők fél szál analóggal is képesek felgyújtani önmagukat…☺ Tehát igaz a hír? Hát persze, hogy nem!

Az aromák, eliquidek ízeít kifejezetten a fiatalok, a gyerekek számára találják ki

„Ha az e-cigarettáknak nem az a célja, hogy vonzza a gyerekeket, a fiatalokat, függővé tegye következő generációt, miért árusítják a liquideket rágógumi, sütemény, gyümölcs, gumicukor, csokoládé, kóla, energiaital ízesítéssel? Hiszen ezek az ő kedvenceik!” Ismerős ez a szösszenet? Elárulunk egy (nagyon jól ismert) titkot: azért, mert a felnőttek (is) szeretik az édes dolgokat! Sőt, minél idősebbek vagyunk annál inkább. Sokáig a dohányos-mentolos aromák voltak az egyeduralkodók a piacon, ám nem sok idő kellett ahhoz, hogy a gyümölcsös és desszert aromák és liquidek eladásai alaposan túlszárnyalják őket. A vásárlók ízlése változni kezdett. Bizony, az átszokásban sokat jelent a változatosság, ugyanis ezek az ízek segítenek „felejteni” az égő cigaretta aromáját, egy új, tisztább, finomabb, ízesebb élménnyel pótolva azt. Ma már kihagyhatatlan egy valamirevaló shop kínálatából a desszert és a gyümölcs vonal. És a konklúzió: a gyerekek természetesen nincsenek veszélyben!

Ha e-cigarettázni kezdünk, elhízunk

Hehe, a pufitnessz elmélet. Napjainkban arra vagyunk kondicionálva, hogy ami ízlik, ami jó, az valószínűleg egészségtelen és rossz nekünk. Ráadásul az aromák nevei még igazi kalóriabombának is hangzanak: almás pite, vaníliás vajas keksz, eper friss tejszínnel, mézes csokis shake… Ha ezeket egy étlapon látjuk, azonnal 5 kilót hízunk. Van benne valami…☺

De! Amikor abbahagyjuk a dohányzást, rövid idő után észrevehetően nőni fog az étvágyunk. A nikotinelvonás okozta idegesség és rágási inger legyőzése nem nagy gond a vapelésnek köszönhetően. Azonban az ízlelőbimbók helyreállásával, az ételek napról-napra jobb ízűek lesznek. Az ennek köszönhető nassolás, az adagok emelése okozhat akár komolyabb súlygyarapodást is. Ja, és fene vigye a dopamint! ☺ Viszont mivel a kondíciónk, energiaszintünk is javul a váltás után, a súlygyarapodás viszonylag gyorsan leküzdhető. Szóval, mi az igazság? Hány kalória van valójában az e-liquidben? Mint kiderült, egyáltalán nem sok. Azt tudjuk, hogy főleg propilén glikolból (PG) és növényi glicerinből (VG) áll. Ezen kulcsfontosságú összetevők mindegyike csak körülbelül 4 kalóriát tartalmaz grammonként. Upsz, el ne felejtsük: ahhoz, hogy magunkévá tegyük ezeket a kalóriákat, meg kellene innunk a liquidünket! Valljuk be, erre nem sok esély van.☺ Több teszt is készült a liquidekkel kapcsolatban, nem hatottak a vércukorszintre sem. Szóval, ez a tézis is kilőve!

A negatív és szenzációhajhász hírek mellett szerencsére egyre nagyobb teret kapnak a vape világgal kapcsolatos valós tények. Ne higgyünk el mindent elsőre! Az e-cigarettázás, bár nem teljesen kockázatmentes, de a dohányzáshoz képest sokkal kevésbé káros. Tetszik vagy sem, az átszokás megváltoztathatja, sőt megmentheti az életünket! Ez az igazság. A többi csak duma…☺