Manapság egyre népszerűbbek az úgy nevezett Shake and Vape, vagyis a rázd és gőzöld típusú aromák. Ezekből a termékekből kétféle típust különböztetünk meg: léteznek úgynevezett shortfill (rövid töltést igénylő) és longfill (hosszú, több alapfolyadékot kívánó) aromák. Jelen cikkünkben az utóbbi típussal foglalkozunk.
 
Ezeknek a termékeknek az előnye a koncentrátumokkal szemben, hogy elég csak feltölteni a palackot az általunk preferált PG-VG bázisfolyadékkal, összerázni és már használhatjuk is. Ahogy a legtöbb aroma esetében itt sem árthat pár nap pihentetés a kész levesünknek, ám az "előérlelt" tartalom miatt akár azonnal is fogyaszthatjuk, hiszen nem feltétlenül van szükség az érési folyamatra.
 

De hogyan is működik?

 
Longfill termékek esetében kapunk egy 50 ml-es (egyes gyártók esetében 60 ml-es vagy nagyobb) flakont, amiben 10, 12, 14 vagy akár 15 ml is lehet az aroma tartalom. Ezeknek a mennyisége gyártónként és ízenként eltérő lehet, ezért érdemes keverés előtt erre odafigyelni, nehogy túl vad, vagy pedig íztelen legyen a kész liquidünk. A flakonban lévő koncentrátumot kell az üvegen megjelölt pontig feltöltenünk a kedvenc PG-VG bázisfolyadékunkkal, majd összeráznunk (shake), hogy utána akár azonnal gőzölhessük (vape).
 
Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a termékek csak e-alapfolyadékhoz keverve használhatók, önmagukban nem! Illetve a bázisfolyadék arányának kiszámításánál azt is figyelembe kell vegyük, hogy az üvegben található aroma PG-nek számolandó! Általánosságban elmondhatjuk, hogy a 70% VG / 30% PG összeállítású alaplé ajánlott a feltöltéshez, hisz így kaphatjuk meg a gyártók által ígért legjobb ízeket. Bizonyos esetekben túl tömény lehet a végeredmény, ilyenkor érdemes lehet a hígítási arányon módosítani, ezt – ahogy minden esetben – saját magunknak kell kitapasztalni.
 
Próbáljátok ki Ti is, véleményeteket pedig írjátok meg nekünk bátran.