Rengeteg kezdő Vapert rémít el az otthoni keverés ötlete, ám az igazság, hogy mi sem egyszerűbb ennél. Leegyszerűsítve kb. annyit kell tenned, mintha szörpöt készítenél. Veszed az alapfolyadékot (PG és/vagy VG) és hozzáadod a kívánt ízt/ízeket (aroma). Természetesen lehet ezt is bonyolítani kicsit, de az sem lesz nehezebb, mint a szörpödhöz hozzáadni még pár gyümölcsöt.

Miért érdemes belevágni a mixelésbe? Amint az első saját e-liquided a kazánodba kerül, minden megváltozik. Kinyílik az ízek és gőzök világa, új élmények, új érzések garmadájával találkozhatsz. Na és persze minden aromával, újdonsággal próbára teheted az ízlésedet. Megunhatatlan szórakozás, hiszen több száz íz és több ezer kombináció közül választhatsz éppen kedvedre valót. Nem kell többé amiatt aggódnod, hogy vajon időben érkezik-e a futár a csomaggal, hiszen egy kis odafigyeléssel mindig kéznél vannak a kedvenc liquidjeid. Arról nem beszélve, hogy csak így tudod igazán a saját ízlésedhez igazítani a liquideket. Ami nem egy rossz dolog.☺

 

Ugorjunk neki! Példánkban egy egyszerű 100 ml-es kiszerelésű 50-50%-os PG-VG arányú és 10%-os aromaintenzitású e-liquidet keverünk.

Nézzük is meg először, hogy mire van szükséged hozzá.

 

Az alapanyagok

Az alapfolyadékmint azt korábban említettük – a PG és a VG. Ezeket mind megtalálod webshopunkban. A leggyakoribb elegy az 50-50% és a 70-30%-os alap. Sajnos a mai jogszabályok nem engedik az előre kevert PG-VG elegyek árusítását, így a régi időkhöz képest itt van egy extra lépésünk is. 

Először is ki kell találnunk, hogy milyen arányú liquidet szeretnénk készíteni. Kezdőknek a legegyszerűbb ajánlott, melyet egyensúly alapnak hívunk. Ez 50% PG és 50% VG. A PG és VG arányokról előző cikkünkben olvashatsz. Az 50/50 arány az arany középút, akár DL akár MTL eszközt használunk.

Tehát miután beraktunk a kosárba 1-1 flakon PG-t és VG-t, kiválasztjuk a kívánt ízt/ízeket az aromák közül. Bármelyik tökéletes választás lehet, itt csak a saját ízlésünk szab határt. Ha úgy érzed, elvesztél a sok-sok lehetőség között, bátran használd az Aromakeresőnket, így kereshetsz ízre, típusra, árra, könnyítsd meg a saját dolgod.☺ Egy jó tanács: ételszínezéknek, cukrászati aromáknak nincs keresnivalója a kazánodban, csak e-cigarettához ajánlott alapanyagokkal dolgozz!

Nehéznek tűnik a választás? Ebben is segítünk!

Összeállítottunk néhány kifejezetten kezdőknek szánt csomagot amelyben mindent megtalálsz amire szükséged lesz a saját e-liquid készítéshez. Mindezt extra kedvezménnyel, válogatott ízekkel. A döntés a Tiéd, válaszd ki melyiket szereted a legjobban. Mit találsz az E-liquid kezdő csomagban?

1x 110 ml PG - Propilén-Glikol (Csőrös) bázisfolyadék

1x 110 ml VG - Növényi Glicerin (Csőrös) bázisfolyadék

2x 10 ml Solub aroma

1x 250 ml-es üres flakon

Messze nincs még vége, ha igazán intenzív ízekre, a sokak által keresett Elf Bar mennyei gőzeire vágysz, itt a lehetőség! Eliquid Extra utántöltő csomagjaink segítségével házhoz megy az igazi "elf-érzés". ☺ Természetesen nem csak a kis készülékek utántöltésére használható, bármilyen kazánban, bármikor jó választás. Csak ami kell, semmi más, a csomagok tartalma:

110 ml PG - Propilén-Glikol (Csőrös flakonban) alapfolyadék

110 ml VG - Növényi Glicerin (Csőrös flakonban) alapfolyadék

3x 10 ml Solub aroma

250 ml-es üres flakon a keveréshez

 

Az eszközök

Kelleni fog egy alaposan kimosott és minden anyagmaradványtól mentes keverőedény, vagy egy nagyobb flakon. Webshopunkban szintén megtalálhatóak az üres flakonok 10 ml-től egészen 1000 ml-es kiszerelésig. Itt már érdemes figyelembe venni, hogy mekkora mennyiséget szeretnénk keverni, és ehhez megfelelő flakont választani.

Emellett szükség van egy (vagy több) gyógyszertárban kapható fecskendőre (mi egy minimum 10 ml-es űrtartalmút ajánlunk). Készítsünk a kezünk ügyébe papírtörlőt vagy papírzsebkendőt a menet közbeni takarításhoz és a biztonság kedvéért vegyünk fel gumikesztyűt a művelethez. 

 

Az utolsó hozzávaló egy TISZTA asztal és a helyiség, ahol elkerülhetjük, hogy a liquidbe szennyeződés kerüljön.

Most, hogy minden megvan, lássunk is neki.

 

A legegyszerűbb verziót készítjük el

1. lépés: Fogjuk a 110 ml-es flakont és kimérünk bele 40 ml PG-t és 50 ml VG-t.

2. lépés: Hozzáadjuk a kívánt aroma mennyiséget (jelen esetben 10 ml-t). Itt érdemes több dolgot is figyelembe venni. Az egyik legfontosabb, hogy általában 10%-os keverési arány szokott a legjobban működni, ám minden gyártónál, és azon belül is minden íznél ez eltérhet. Pl.: míg a Solub aroma nagyrészt tökéletesen működik 10%-on, addig az Inawera aroma esetében ez már sok! Az Inawera 3-5%-os keverést ajánl, tehát a fenti példánál csak 3-5 ml aromát kéne a bázisunkhoz adnunk. 

Egy fontos tipp! Először mindig kezdjük kisebb aránnyal, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Tehát egy 10%-os hígítási arányú aroma esetén kezdjük csak 6-7%-on, majd, ha nem elég intenzív az íz, akkor emeljük a mennyiséget. Másik fontos tipp: jegyzeteljünk! Lehet feleslegesen hangzik, de amikor megtalálod a számodra tökéletes keverési arányt, nagyon boldog leszel, hogy megvan a pontos recept és nem kell a következő héten újrakezdeni a kísérletezést. Az utolsó dolog amire figyelj ezzel kapcsolatban, hogy mindenkinek más az ízlése. Lehet, hogy egy íz neked túl gyenge, ami már másnak túl intenzív és fordítva. Utolsó tipp: ha ismeretlen aromát használsz, és nem vagy biztos a dolgodban, ne keverd be a teljes mennyiséget, teszteld le az ízeket, az arányokat kisebb tételben (10-30ml). 

 

A kis kitérő után térjünk is vissza a lépésekhez.

Tehát miután mindent belepakoltunk a flakonunkba, keverjük, rázzuk össze alaposan az egészet és hagyjuk pihenni. Természetesen a mixtúra már itt is használatra kész állapotban van, azonban az ízek még  messze nem jönnek ki tökéletesen. Napok múlva már más ízű lehet a folyadékunk, ezért szoktuk a kész liquidet érlelni. Ez annyit tesz, hogy az összekevert elegyet egy viszonylag hűvös helyen tároljuk – ahol nem éri sokat a napfény – és minden nap összerázzuk. Ne ijesszen el senkit ez a mondat, nincs szükség semmi extrára, akár a fali polc is tökéletes hely lehet. A lényeg, hogy se extrém hidegnek, se extrém melegnek, se közvetlen napfénynek ne tegyük ki a liquidünket.

NE RAKJUK MIKRÓBA AZ E-LIQUIDET! Korábban sokan terjesztették azt a tanácsot, hogy így 1-2 perc alatt összeérlelhetjük a liquidünket, de ez egy hatalmas badarság. Csak kárt teszünk benne, szóval azonnal felejtsük el. Vannak erre alkalmas gépek, de azok több tízezer forintos tételek, és azok sem 1 perc alatt érlelik a liquidet.

 

Általános érlelési idők:

Gyümölcsös ízek: kb. 1-2 hét.

Dohányos ízek: kb. 3-5 hét.

Mentolos ízek: kb. 1-2 hét.

Desszert ízek: kb. 1-3 hét.

Befejezésként takarítsuk el alaposan az eszközeinket, hogy később ne keveredjenek az ízek.

 

E-liquid készítése az otthonunkban

 

Érvek és fenntartások

Most, hogy mindent tudunk, nézzük meg a pro és kontra érveket.

Hátrányok:

  • Idő: sajnos a liquidünk nincs kész azonnal, így kicsit türelmesnek kell lennünk.
  • Takarítás: előfordul, hogy 1-2 csepp félremegy, így azt bizony fel kell törölni, valamint az eszközeinket is tisztán kell tartani, hogy később is tökéletes e-liquidet készíthessünk.
  • Íz eltérés: ezt nem teljesen jogos ide sorolni, hiszen ha jegyzeteltünk és pontos receptet raktunk össze, akkor az később is ugyanolyan lesz, mint előtte. Azonban ha nem körmölünk, akkor sajnos előfordulhat, hogy kicsi eltérést tapasztalunk 2 keverés között.

Előnyök:

  • Ár: általánosságban kb. 5-15-ször olcsóbban jövünk ki, ha mi készítjük a liquidet, mintha kész verziót veszünk.
  • Íz: nyugodtan játszhatunk az arányokkal. Mindent a saját kedvünkre formálhatunk, legyen akár az íz-gőz arány, akár az aromaintenzitás. Sőt, akár még saját recepteket és ízeket is összerakhatunk. Például nagy nyári kedvenc az eper és dinnye kombináció egy csipet mentollal. Későbbi cikkekben összeszedünk Nektek pár nagyon ütős receptet.

Összességében tehát egy nagyon kicsi erőfeszítésért cserébe hatalmas előnyökre tehetünk szert. Csak a példa okáért: ezt a cikket elolvasnod nagyjából 3-szor annyi időbe telt, mint összerakni a liquidet, és eltakarítani utána.

 

Végezetül a lépések összegezve röviden:

1. lépés: a megfelelő mennyiségű PG-t és VG-t összeöntjük.

2. lépés: hozzáadjuk az aromát/aromákat.

3. lépés: érleljük a liquidet.

4. lépés: élvezzük a saját kis mesterművünket.

 

Reméljük, hogy ezzel a cikkel sokatoknak tudtunk segíteni és meghoztuk a kedveteket az otthoni kísérletezéshez. Ha sikerül valami nagyon ütős receptet összeraknotok, nyugodtan írjátok meg kommentben, vagy küldjétek el nekünk az e-mail címünkre, hogy másokkal is megoszthassuk.