Tagadhatatlan, hogy a gőzölés remek szórakozás, ráadásul egyben a leghatékonyabb leszokást segítő eszköz is. De a rengeteg szakkifejezés, az információözön az első időkben néha össze tudja zavarni az embert. Az e-cigaretták univerzuma hatalmas, és szinte napról-napra változik. A számtalan különböző stílussal, hardverrel, kiegészítőkkel nehéz lépést tartani még a profiknak is. Nem véletlen, hogy az első e-cigi szettek beszerzését jó sok fejvakarás előzi meg.

Melyiket vegyem? Mi kell nekem?

Az e-cigarettázásnak alapvetően három különböző iskolája létezik. Ha eldöntötted, hogy belevágsz a le- illetve átszokásba, már biztosan találkoztál az mtl, dl, rdl (rdtl) kifejezésekkel. Nem tudod melyik mit jelent? Semmi gond, lássuk mit takarnak a különböző vapelési irányzatok?

MTL (Mouth to lung)

Az mtl vonal áll legközelebb a dohányzás korábban megszokott technikájához. A gőzt először beszívjuk a szánkba, majd rövid tartás után „toljuk tovább” a tüdőnkbe. Sokáig ez volt az egyetlen lehetőség az elektromos cigaretták világában, nem létezett más irányzat a gőzfalásra.

Alapesetben alacsony teljesítmény, magasabb ellenállás, vékonyabb huzalok (28-30-32GA), szűk levegőzés és iszonyú jó torokhatás jellemzi. Általában 50/50-60/40 közötti PG/VG arányú alapfolyadékokkal töltjük fel az eszközöket, a maximumra tolt VG sajnos nem igazán ehhez való. A nikotinszinttel kedved és igényeid szerint játszhatsz 3-20 mg (természetesen jöhetnek a niksó eliquidek is), hiszen a kisebb gőzmennyiségnek köszönhetően amennyiben odafigyelsz, nem nagyon kell tartanod túladagolástól.

Egy megfelelő podtank egy remek kazánbetéttel, egy jól épített mtl rta kazán a kedvenc e-cigi aromáddal páratlan élményt tud nyújtani, hiszen a szűk levegőzés, a kis kazántér, a gőz rövid útjával kombinálva sűríti a szent ízeket. Emellett az MTL nagy előnye az a pénz, amit megspórolhatunk az e-liquid fogyasztásunkon. Kisebb fűtőfelület, kisebb méretek, több nikotin = kevesebb liquid. Gyakorlatilag bármilyen eszközt választhatsz, az alapvetően kis teljesítmény miatt nem kell rettegned attól, hogy 2 perc múlva letolt gatyával, jobban mondva üres akkuval állunk az Úr színe előtt.

Íme a mi top listánk, ha mtl-ről van szó:
OXVA XLIM C 900 mAh e-cigaretta pod készlet
OXVA XLIM SQ 900 mAh e-cigaretta pod készlet
GEEKVAPE G18 e-cigaretta készlet

DL (Direct to lung)

A DL az igazi felhőgyártó stílus. Szakítva az analógnál megszokott technikával, a gőzt közvetlenül a tüdőnkbe szívjuk be, gyakorlatilag a kazánon keresztül lélegezve. Általában mindezt magas teljesítménnyel, vastagabb huzalokkal (24-26GA), alacsonyabb ellenállással tesszük, széles, nyitott levegőzéssel és persze kisebb nikotinmennyiséggel (3-6 mg). A stílus miatt az eszközök méretei is nagyobbak, a zsebtücsök kivitelek nem ezen a polcon keresendők. Az alapfolyadékok általában VG többletesek, hiszen e nélkül nehéz lenne igazi zsíros ködöt bocsátani a környezetre. Az ízeket nem kell nagyítóval keresni, sokkolóan ízes pillanatokat tud nyújtani az extra mennyiségű gőz és a magasabb hőmérséklet, a törökhatás ellenben elenyésző mértékű.

Ugyan erősen építés és porlasztófüggő, de a DL vonal nem épp a leggazdaságosabb vape irányzat. Sok kazánnal, podtankkal úgy égetjük el a liquidet, mint ha nem lenne holnap. Ennek ellenére a DL előretörésének volt egy igazán kellemes velejárója, az e-liquidek árai egyre barátságosabbak. Itt már azért messze nem mindegy mivel hajtjuk meg az e-cigi tankokat, a magasabb teljesítménynek és az élménynek ára van. Bizony jól jönnek az amperek a nap folyamán. Nem baj, ha a kezünkben egy 3000mah beépített akkus cucc lapul, de igazán egy 21700-as vagy dual 18650, dual 21700 mod a tuti. Nem létszükséglet, de ajánlott!

A mi kedvenceink:
GeekVape B100 Aegis Boost Pro 2 100W Pod e-cigaretta készlet
GeekVape Aegis Eteno E100I 100W 3000 mAh Eteno Pod Tank e-cigaretta készlet
HellVape Hell 200 200W Box Mod + Hellvape Dead Rabbit M rta e-cigaretta tank

RDL (Restricted direct to lung)

Az RDL, vagyis szűk dl az utóbbi időkben vált egyre népszerűbb irányzattá. Tulajdonképpen középútnak tekinthető az mtl és a dl vapelés között. Az rdl légzési technikája ugyanaz, mint a dl esetében, tehát, a gőzt közvetlenül a tüdőbe juttatjuk, egyetlen lélegzettel. Viszont a használt eszköz beállításainak és/vagy kialakításának köszönhetően lényegesen korlátozottabb levegő-, és ennek megfelelően korlátozottabb gőz mennyiséggel. Ám a dl-ben megszokott ragyogó és friss ízekkel. Nagyszerű választás abban az esetben, ha a hagyományos mtl kazánok nem tudják kielégíteni a gőzmennyiség iránti igényeket, viszont a tüdőkapacitás még nem megfelelő a masszívabb gőzfelhőkhöz.

Az rdl eszközök jellemzően 0,5 és 0,9 ohm közötti ellenállást használnak, bár már egyre több gyártó kínál alacsonyabb vagy épp magasabb ellenállású kazánbetéteket és tekeréseket is erre a célra. Az eszközöknek nincs nagy teljesítmény igényük, így az akkumulátorokat sem gyötörjük e-cigizés közben. Az e-cigaretták kazánjai, podfejei, podtankjai feltölthetők magasabb vg tartalmú vagy épp pg többletes e-liquiddel egyaránt, az igényeknek (és a user manualoknak) megfelelően. A nikotinszinttel is játszhatunk, 3-20 mg között. Természetesen az eszközök niksó eliquiddel is használhatók.

Mit használunk rdl-ben?
Vaporesso Luxe X Pod Mod e-cigaretta készlet
Voopoo Vinci 3 e-cigaretta készlet
OXVA Origin SE 40W e-cigaretta pod készlet

Maradt még kérdésed? Ne várj vele! Kérdezz tőlünk, vagy a közösségünk tagjaitól, állunk rendelkezésedre!