Aki valaha is dohányzott, tisztában van azzal, hogy a cigarettafüst milyen hatással van a közvetlen környezetünkre. És most nem a passzív dohányzásra gondolunk. Ha zárt térben cigizünk, a füst eredménye a falakon, a bútorokon is látható. A sarkok, a plafon, a világos bútorok, a függöny, a lámpák sárgás-barnás árnyalatot kapnak, csíkossá, koszossá válnak. Ezt a cigarettafüstben található nikotin, kátrány, szén-monoxid, ólom, arzén és egyéb vegyületek fokozatos felhalmozódása okozza. Ráadásként ott a másik tényező, a dohányos otthon tipikus szaga, a maga fullasztó, áporodott levegőjével, amin a szellőztetés sem segít túl sokat. Jogos a kérdés, ha átszokunk a vapelésre, ugyanezekkel tünetekkel fogunk találkozni a családi hajlékban? Hiszen látjuk, mennyi gőzt termelünk pillanatok alatt... Rögtön kezdhetünk is a jó hírrel: ésszel vapelve, NEM!

Cigiszag = E-cigiszag?

Régen én magam is dohányoztam a házban (hol nem?), de sokáig fogalmam sem volt arról, hogy cigiszagú a kecó. Hozzászoktam, hogy mindenem ugyanolyan ájert áraszt. Miután családilag toltuk az ipart, így nem csak az otthonunk volt közös, de a szagunk is. :) Majd elkezdtem vapelni és néhány hónap alatt rájöttem, már akkor érzem egy dohányos jelenlétét, amikor belép a szobába. A korábban fel sem tűnő, szeretett „analóg illat” fanyarnak, áporodottnak, szúrósnak, szinte gyomorforgatóan kellemetlennek tűnt. Ellenben az e-cigivel… Először életem párja tette fel a kérdést, mitől van rágógumi szagod? Aztán a vendégeink jelezték, tudják mivel készültünk a fogadásukra, mert messziről érzik a készülő vaníliás süti aromáját. Persze volt sírás-rívás, amikor kiderült, lófütty lesz itt nem sütemény. :) Az az igazság, hogy az e-cigarettánknak nincs „vapeszaga”! Kellemes illat marad utána zárt térben is, minden kellemetlen felhang nélkül. Nem javasoljuk aromalámpa vagy illatosító helyett, de a családi lak légkörét sem tesszük tönkre vele az tuti! Sőt!

Jöjjön az a bizonyos feketeleves…

Egy dolgot gyorsan észre fogunk venni a szobában történő vapelés során, az ablakok hajlamosak nagyon gyorsan zsírossá, foltossá válni. A jelenség télen még szembetűnőbb. Ugyan a cigaretta okozta lerakódástól lényegesen könnyebben tisztítható (eliquidünk eleve vízben oldódó) , de a lerakódás az lerakódás, bármi is legyen a felelős érte.

Az e-cigarettázás során nem égetünk el semmit sem, így az égéstermékektől, kátránytól...stb. nem kell tartanunk, azonban a gőzünk két fő összetevője a propilén glikol és növényi glicerin sem párolog el maradéktalanul. Az aromák alapanyagai és a nikotin (a cigaretta füstjénél jóval kisebb, szinte észrevehetetlen mennyiségben) szintén megtalálható a ködfellegünkben. Miután az anyag nem vész el, csak átalakul, bizony amit kilélegzünk, az le is csapódik valahol. Bár a beltéri e-cigizés kevesebb veszélyt jelent falakra, függönyökre, bútorokra nézve, mint a cigarettafüst, mégis ragacsossá és porossá teheti azokat. Ami elég fájdalmassá tudja varázsolni takarítás egyébként szívderítő tevékenységét.

Néhány kis trükkel azonban javíthatunk a helyzeten! Meg nem szüntetjük a gondot, de lényegesen lelassítható a kellemetlen jelenség kialakulása és jelentősen csökkenthető a mértéke is. Ha rendszeresen a lakásban vapelünk, szellőztessük gyakran a helyiséget, hogy a pangó gőz ne tudjon a falakra, ablakokra és műszaki cikkekre tapadni. Olyan gőzfelhőt állítottunk elő, hogy rá tudunk feküdni? Akkor jöjjön a ventilátor vagy nyissunk több ablakot-ajtót, a huzat a legjobb barátunk ilyenkor. A levegőcsere egyébként sem árt. És ugyanez igaz az autónkra is. Amikor a járgányban e-cigizünk, akkor „Kocsiba be, ablakot le, könyököt ki, kettesbe be…” :) Így nem kell hetente körömmel kaparni, sikálni a szélvédőt és a kényes belsőt. Érdemes a hatalmas dl szetteket kisebb gőzterhelést nyújtó mtl-re cserélni otthon illetve a járművekben egyaránt, vagy legalább visszavenni a teljesítményt és a levegőzést. Mert zárt helyen a kis gőz = kis gond!

Alapvető szabály, amiről sokan elfeledkeznek: ne vapeljünk beltérben, ha nem dohányzókkal, gyerekekkel vagy háziállatokkal osztjuk meg a „légteret”. Bár kutatások bizonyítják, hogy az e-cigaretta használata során képződő gőz sokkal kevésbé ártalmas, mint a cigaretta füstje, még mindig tartalmaz egy kevés nikotint, amelyet a közelben tartózkodók belélegezhetnek. A házikedvenceink ráadásul érzékenyek lehetnek a PG-re, a VG-re és a nikotinra, e-liquidünk egyéb összetevőire egyaránt (a macskák különösen).

Az a fránya technika

Ma már nincs olyan otthon, ahol ne találnánk televíziót, laptopot, asztali számítógépet, monitort, hifit. Nem csak a vapelés vált az életünk szerve részéve, hanem a tech cuccok is. Aki látott már aktív dohányos lakásból származó műszaki cikkeket szétszerelve, nehezen felejti el a látványt. A lerakódott kátrány, nikotin, és ki tudja még mi horrorisztikus képet nyújtott a gépek belsejében.

Nos, ez fájni fog, de az e-cigarettázás során mi magunk is előállíthatjuk ugyanezt a jelenséget. Használtál már például laptopot vapelés közben? Feltűnt az a pár, eddig nem látott foltocska a billentyűzeten, „tapipadon”, a kijelzőn? Azt hitted rácsöppent a e-liquid vagy Te folyattál oda valamit? Hát sajnos nem. Az bizony a gőz okozta lerakódás. És ez csak a látható helyen, szinte pillanatok alatt képződött „trutyi”. Azt már tisztáztuk, az e-cigink intenzív beltéri használata (kb egy hónap) után észrevehető, hogy a falak, bútorok, ragacsosnak érződhetnek és az ablakok „zsírosak” lesznek. A számítógépünk ugyanazt a levegőt szívja be a hűtéshez, amiben a lakás pácolódik, így tulajdonképpen szintén „belélegzi a gőzt”. Egyre több olyan holmi kerül a szervizekbe, amelyekben vastagon áll a vapelés folyományaként létrejött ragacsos lé és a beletapadt por, amelyek komoly hibaforrást jelentenek.

Azért ne dobjuk ki a szetteket emiatt, egy kis odafigyelés csodákra képes! Ha számítógépen dolgozunk (bármilyenről is legyen szó) ne fújjuk rá közvetlenül a gőzünket egyetlen elemére sem. Érdemes minimalizálni az e-cigi használatot közvetlenül a házban lévő televíziók, játékkonzolok, projektorok és más érzékeny, értékes műszaki eszköz közelében. A gőznek időbe telik, amíg lecsapódik (és nem percekről beszélünk), így amíg van megfelelő légmozgás és szellőzés, addig a vapelés nem jelent majd nagy problémát. Épp ezért, ha csak alkalmi jelleggel toljuk a gőzizélést az ingatlanban, akkor aggodalomra sincs okunk.

Sok vaper társunk évek óta beltérben, közvetlenül a számítógép mellett gőzölög, és nem tapasztaltak semmilyen problémát, de erre azért ne alapozzunk. Ha napi rendszerességgel e-cigizünk elektronikai eszközeink közelében, érdemes időnként átnézetni a cuccokat egy szervizben, a tisztítás-karbantartás még mindig olcsóbb, mint egy újat vásárolni.

Tehát lehet vapelni a lakásban? Persze, hogy lehet, de mint mindent, ezt is ésszel tegyük! Egy kis odafigyelés, alapos szellőztetés, és nem lesz semmi gondunk!