Sokat beszélünk arról, melyik a legjobb aroma, a legtutibb íz, hogyan válasszunk, hogy keverjünk. Folyamatosan keressük a legjobb alapfolyadékokat, a világ végére elmegyünk egy receptért. Ha mindez megvan állítgatjuk a PG/VG egyensúlyt, variálunk a nikotin erősségén, érlelünk, keverünk, kavarunk, kóstolunk. Persze mindezt úgy, hogy minden apró összetevő a lehető legjobb minőségű legyen.

De ritkán dumálunk azokról a teljesen hétköznapi kiegészítőkről, amelyek nélkül nincs keverés, sőt gőzeregetés sem. A sokszor lenézett és sarokba dobott flakonok, üvegek, fecskendők nélkülözhetetlen darabjai a vaper eszköztárnak. Nélkülük miben és hogyan kevernénk, miből töltenénk kazánjainkba a fáradtságos munkával beszerzett, előállított e-liquidünket

Miben tároljuk az e-liquideket?

A nagy kérdés „lenni vagy nem lenni” jelleggel, üveg vagy műanyag? Bár örök vitatéma a vape világban, tulajdonképpen mindegy, ahogy jólesik. Az üres flakonok, palackok ezernyi változatban, méretben kaphatók, a tűstől a csőrösig, a csavarostól a dugós kivitelig. Amit érdemes tisztázni vásárlás előtt: a csőrös-tűs flakonok töltéshez, a csavaros palackok pedig a tároláshoz lesznek megfelelőek. Az LDPE (alacsony sűrűségű műanyag) flakonok 10-120 ml kivitelben léteznek általában, és jellemzően lágyabb oldalfalúak, így használatuk egyszerű, nyomásra máris ontják magukból a liquidet, jó esetben a kazánunkba.☺ A HDPE (nagy sűrűségű műanyag) flakszik a merevebb kivitelűek, jóval nehezebb összenyomni őket, magas kémiai ellenállóképességük miatt gyakorlatilag bármi tárolható bennük, többnyire a címkézés-újracímkézés sem okoz gondot náluk. Viszont merevségük miatt a kazánok feltöltése jóval problémásabb velük. Sokan kedvelik az üveg palackokat is, hiszen ellenállóak, könnyű tisztítani őket, extraként könnyen jelölhetők-cimkézhetők, és a ragasztott etiketteket, szalagokat stb nyom nélkül tüntethetjük el róluk. Ám elsősorban érleléshez, otthoni liquid tároláshoz ajánlottak. Útközben elég macerás a használatuk, és persze a súlyuk sem épp ideális a magunkkal cipeléshez (kivéve a 10ml üvegcséket). Szóval minden „bármixer” maga döntheti el, melyik változatra szavaz, csak egy dolog biztos: flakonra szükségünk lesz!☺

Rend a lelke mindennek

Ahogy arról az e-cigaretta karbantartásról szóló bejegyzésben olvashatunk: koszos edényben nem lehet jó ételt készíteni. Na, koszos flakonban, koszos fecskendőkkel sem tudunk ízkirály liquidet gyártani. Az újabban terjedő közhiedelemmel ellentétben flaskáinkat mérettől függetlenül rendszeresen tisztítani kell, hogy biztonságosan használhassuk őket! És azért csillogva-villogva sokkal jobban is néznek ki. Nem muszáj fertőtlenítő fetisisztának lennünk, de azt el kell fogadnunk, aromáink és azok összetevői, alapleveink, és a mindennapi nikotinunk nem épp kedvező irányban befolyásolják tároló és keverő cuccaink állapotát. Elszíneződnek, lerakódások képződnek bennük, ráadásként olyan baktériumok fejlődését segítik elő, amelyekkel nem akarunk közelebbi ismeretséget kötni. Nem utolsósorban pedig nincs attól dühítőbb dolog, mint amikor a flakszi alján vagy falán maradt liquid belerondít a nagy műgonddal előállított friss keverésünk ízeibe. 

Takarításra fel!

Milyen gyakran kell takarítani a flaskákat, fecskendőket? DIY keverő eszközeinket, legyen az csőrös vagy csavaros flakon, fecskendő, kanál, pipetta, pohár, vásárlás után érdemes azonnal alaposan megtisztítani. Majd, mint bármilyen más pl konyhai eszköz, használat után, sőt, ha kell akkor közben is bátran mosogatható. A tisztaság úgyis fél egészség.

Mielőtt belekezdünk a sikálásba, nem árt tudni mit NE tegyünk, ha belevágunk a pucolás végtelen folyamatába: akár üveg, akár műanyag palackjaink vannak, ne kapargassuk őket késsel, pengével, ne használjunk csiszolóvásznat, mosogatáskor előkerülő „fém dörzsit”. Megkarcolják az anyagot, ezek a vájatok pedig nem csak rondák, de a későbbiekben szinte lehetetlen miattuk tisztítani a felületeket. Ne használjunk túl erős tisztítószereket a palackok mosásakor. Hypo, fehérítő, sósav, a népszerű súrolószerek több kárt csinálnak, mint hasznot. Kis extra, ha nem elég alapos az öblítés, könnyen érezhetjük majd az általuk okozott nem kívánt mellékhatásokat a gőzölés során. Ne tegyük eszközeinket mosogatógépbe, csak akkor, ha 100%-ig biztosak vagyunk abban, hogy azok bírni fogják a gép okozta terhelést.

Ugorjunk neki a takarításnak!

1. Először is csavarjuk szét a flakonunkat, öntsük ki belőle az összes maradék liquidet, aromát. Ezután töltsük fel félig, háromnegyedig meleg/forró vízzel a flaskát, rázzuk össze néhányszor miközben a száját befogjuk, majd öntsük ki belőle a vizet. Ismételjük meg még egy-két alkalommal a műveletet. Tegyük meleg folyóvíz alá a kupakot, a cseppentőhegyeket, és engedjük átfolyni rajtuk a vizet.

2. Jöhet a mosogatószer Érdemes citromos vagy mentolos változatot keresni, alkalmazni, de persze ha más akad otthon, akkor azt vetjük be (aki nem szeretné használni, bevetheti a só-alkohol kombót is). Tegyünk egy keveset belőle (ízlés szerint) a palack aljára majd engedjünk rá meleg vizet. Rázzuk össze. Ne hagyjuk ki a palack nyakát sem, a menetek közül is szedjük ki az ott leledző szutymákot. Ha cseppentőhegyes a flaska, tegyük most vissza rá és nyomjunk át rajta egy adagot a mosogatószeres elegyből. A kupakot is alaposan mossuk el, szintén mosogatószerrel. A művelet szennyeződéstől függően ismételhető 2-3-sok alkalommal. Nagyon makacs kosz (ez már mocsok☺), szagok esetén érdemes ugyanilyen eleggyel áztatni néhány órát, akár egy éjjelt, és kiegészíthetjük a varázsszert citromlével, citromsavval is.

3. Amennyiben sikerült elérni a kívánt tisztasági állapotot, az áztatás-mosás után jöhet a többszöri alapos öblítés, először meleg majd hideg vízzel. A tisztítószereket, egyéb maradványokat maradéktalanul el kell távolítani a flaskákból.

4. Miután ezzel is megvagyunk, helyezzük az immár tökéletesen tiszta holmikat egy törülközőre, papírtörlőre és hagyjuk teljesen ki- illetve megszáradni őket. Kész is vagyunk, jöhet az újabb keverés!

Akár üveg, akár műanyag flakonokat tisztítunk az eljárás ugyanaz, persze az áztatási idők az üvegnél szinte alig mérhetők… Az erősen szennyezett, dohányos, desszert, mentolos ízekkel töltött műanyag flaskák mosása jóval több időt vesz igénybe, sőt az is gyakran előfordul, hogy az ilyen butykosok bizony a kuka mélyén végzik. De ne keseredjünk el, ez sajnos ilyen…

Nem is túl nehéz a tisztítás ugye? Flakonjaink, üvegeink meghálálják a törődést, minél jobban figyelünk rájuk, annál tovább használhatjuk őket. Ám ha a nem kívánt ízek, szagok továbbra is érezhetők, nos, akkor ideje újakat beszerezni!