Hallottál már a gauge-ről? Érdekel, melyik huzaltípus tartalmaz kevesebb nikkelt? Szeretnéd tudni, milyen huzalt érdemes választani? Tarts velünk, mert akár magad készíted a fűtőszálat, akár a bolti kínálatból kéred, sok múlik a huzalválasztáson.

Ráadásul, ahogyan a vaping360.com fogalmaz: fűtőszálat építeni olyan, mint amikor a volánhoz kerülünk az autóban: miénk az irányítás.

Kisokos a huzalokhoz

No de, kezdjük az elején! Az ellenálláshuzal funkciója, hogy felmelegítse az e-liquidet, márpedig az ideális hőfok, és annak az elérési ideje, továbbá a módja alapvetően meghatározza az e-cigizés élményét, ezért igazán fontos jól megválasztani a készülékünkhöz passzoló huzalt.

Még „koca” e-cigizőként is egyszerűsíti az életünket, ha ismerjük a huzalok néhány jellemzőjét, tulajdonságát és egyáltalán azt, hogy mire figyeljünk a választáskor. A vaperina.cc részletes cikkben foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat, így például néhány jellemző tulajdonságot is bemutatott:

1. Huzalmérték

Ez a tényleges átmérő, amelyet numerikus adattal adnak meg. Érdekességként említjük, hogy minél nagyobb az úgynevezett gauge (azaz az átmérő) száma, annál inkább kisebb a vastagsága. A skála általában a legvékonyabb 32-estől halad a legvastagabb, 22-esig, az átmérő növekedése pedig azzal jár, hogy a huzalnak több idő kell a felmelegedéshez.

2. Ellenállás

Minél nagyobb a tekercs, annál kisebb lesz az ellenállása, és annál több áramot enged át. Ez azért érdekes szempont a „milyen huzalt válasszak” témakörben, mert legyen szó bármelyik huzalról, ha többet használunk belőle, akkor bizony nagyobb lesz az ellenállás is.

3. Rámpaidő

Ez az időtartam azt jelzi, hogy a tekercs amennyi idő alatt éri el a megfelelő hőfokot ahhoz, hogy el tudja párologtatni az e-liquidet.

4. TCR

A TCR lényegében a huzal hőmérsékleti ellenállási együtthatója, a hőmérséklet emelkedésével együtt nő.

A megfelelő huzal választásában segít, ha jobban ismered ezeket az adatokat, hiszen egyszerűbb lesz eldöntened, hogy melyik huzal lesz az igazi. Ha elhatározod, hogy „a vezetőülésbe ülsz”, és magad építed a fűtőszálat, akkor talán a legfontosabb szempont, hogy könnyű legyen vele dolgozni, ám a formáláskor megtartsa az alakját. No meg persze nem hátrány, ha olcsó, könnyen elérhető és minden elemmel kompatibilis.

Elektromos cigi huzal a készülékben

Ötféle huzalt szokás felsorolni:

  • Kanthal Wire 
  • NiChrome
  • Stainless Steel
  • Nickel
  • Titanium

A legelterjedtebb közé tartoznak az SS (Stainless Steel) acél ellenálláshuzalok. Ezek alapvetően krómból, nikkelből és szénből készülnek, és kedveltek, mivel könnyű formázni őket, miközben jól megtartják a formájukat. Sokat nyomhat a latban a huzal kiválasztásakor, hogy ennek a típusnak alacsony a nikkeltartalma, így bár a nikkelre allergiásoknak érdemes kerülniük, mégis, valószínűtlen, hogy az anyagra érzékenyek körében komolyabb mellékhatásokkal járna a használata.

Szempont lehet még a huzal választásakor a hosszúság is. Ha például bizonytalan vagy abban, hogy melyik a jó, akkor érdemes 3 métereset választani, hogy rossz döntés esetén ne kelljen több métert félretennünk. Ha viszont tutira mész, és a már bevált típusra szavazol, akkor a 9 métert is vehetsz, úgyis elfogy majd.

A lényeg, hogy igazán jó minőségű nyersanyagokból készült huzalt, például Superfine-t válassz, mert akkor az e-cigizés pontosan olyan élményt ad, mint amilyenre vágytál.