Az asztmára napjainkban népbetegségként tekintünk. Légúti megbetegedés, amelyről rengeteget tudunk, azonban a kialakulás pontos okai nem ismertek. Bárkit-bármikor érinthet, de leggyakrabban már gyermekkorban kezdődik. Viszont nem árt tisztában lenni azzal, hogy bizony a dohányzás egyik gyakori „mellékhatásaként” is jelentkezhet. Újabb érv a cigiről való leszokás mellett. De vajon használhatunk-e ezzel a fránya kórral küzdve elektromos cigarettát, hogy megszabaduljunk a bagózás terheitől? 

Mi az asztma?

Az asztma (asthma bronchiale) egy krónikus, vagyis nem gyógyítható, ellenben egész jól kezelhető légúti betegség. Mik azok a légutak? Szervezetünk szállítófolyosói, amelyeken keresztül a levegő ki-be áramlik a tüdőbe.

Az asztmának két típusa létezik:

  • Allergiás asztma, amelyet különböző allergének (pl. pollenek, házipor, virágpor, gombaspóra stb) vált ki.
  • Terheléses asztma, amikor a fizikai terhelés okozza a tüneteket.

Milyen tünetei vannak az asztmának? 

Az asztma tünetei, az úgynevezett rohamok. A súlyosságuk fokának megfelelően sajnos alapvetően befolyásolják a mindennapi életet és életvitelt. Az asztmás roham során a levegő szabad áramlása válik korlátozottá, mert:

  • A hörgőket körbevevő izmok összehúzódnak, ezzel szűkítik a légutak átmérőjét.
  • A hörgők belső fala is megduzzad, így a légutak még inkább beszűkülnek.
  • A hörgők falában, a nyálkahártyában található sejtek sűrű nyákot termelnek, ami újabb akadályt jelent a levegőáramlásban.

A rohamok során érzékelhető panaszok: 

  • Mellkasi szorítás.
  • Légszomj (különösen fizikai igénybevétel, terhelés közben).
  • Ziháló légzés.
  • Erőteljes, ugató köhögés.
  • Sípoló légzési hang.

Mitől alakulhat ki az asztma?

Azt már tisztáztuk gyakorlatilag bárki, bármelyikünk lehet asztmás, azonban a statisztikák jelentős mértékű családi halmozódást jeleznek. Ma a betegség kishazánk lakosságának mintegy 8-10%-át érinti, ami döbbenetesen magas szám. Az igazán szomorú tény azonban az, hogy ez az arány rohamosan növekszik.

Az asztma kialakulásában szerepet játszó, és a tüneteit súlyosbító tényezők:

  1. Örökölt genetikai faktorok.
  2. Túlsúly, elhízás.
  3. Környezeti tényezők, környezeti ártalmak.
  4. Dohányzás (aktív és hosszan tartó passzív dohányzás is!).
  5. Betegség okozta (vírusos eredetű) felső légúti megbetegedések.

Az asztmában szenvedők egy jelentős részénél az örökölt tényezők a felelősek, de sajnos a legnagyobb százalékban a környezeti hatások váltják ki a kóros folyamatot. A nem megfelelően kezelt szénanátha különösen magas rizikófaktort jelent. A szénanáthával küzdők légzőszervei (légutak is) nagyon érzékenyek. Fokozott intenzitással reagálnak számos környezeti provokáló tényezőre (ezek az ún. triggerek), amelyek kiválthatják a rohamokat.

Mi köze van ehhez a dohányzásnak?

A dohányzás több okból is óriási kockázatot jelent az asztmás betegek számára:

  • A belélegzett dohányfüstnek köszönhetően irritáló anyagok, vegyületek tömegei borítják be a légutak nyálkahártyáját.
  • A dohányzás károsítja a csillókat is, amelyek, ha teljesen működőképesek, segítik a légutak tisztán tartását, por- és nyálkamentességét.
  • A cigi füstjének belélegzése a normálisnál lényegesen több nyálkát, váladékot termel a tüdőben, ami tovább szűkíti az amúgy sem épp óriási légutakat.
  • A dohányzás illetve a füstben lévő káros anyagok blokkolhatják az asztma elleni gyógyszerek jótékony hatásainak nagy részét, így gyakorlatilag használhatatlanná teszik őket.

Fontos! A passzív dohányzás különösen veszélyes lehet az asztmában szenvedő gyermekek számára!

Az e-cigi és az asztma

Azt már tudjuk, hogy a cigaretta és a cigarettafüst okozhatja az asztmát, és persze súlyosbítja is azt. Hiszen egy egész koktélt tartalmaz mérgező vegyi anyagokból. Sokakban merül fel a kérdés, vajon az asztmával hadakozva, a le- illetve átszokáshoz használhatják-e a jelenleg ismert leghatékonyabb eszközt, az e-cigarettát

Kezdjük is a jó hírrel: az esetek legnagyobb részében igen! Mivel az e-cigaretta működési elvének köszönhetően a használat során nem keletkezik füst (csak gőz), nem jelent extra terhelést a szervezet számára. Volt már erre vonatkozó kutatás az asztmás betegek körében, a vizsgálat során nem találtak közvetlen, azonnali negatív hatást egyetlen esetben sem. Sőt fokozott irritációra utaló jeleket sem találtak. Nem kell rajta csodálkozni, hiszen a gőzölés során nincsenek mérgező gázok, vegyszerek, kátrány, stb. A lényegesen kímélőbb megfelelő hőmérsékletű gőz ráadásul nemhogy szűkítené, hanem kifejezetten tágítja a hörgőket, a légutakat! Így ezzel is segíti a tüdő regenerálódását a dohányzás abbahagyása után. Ne hagyjuk ki a számításból ezt a folyamatot, tüdőnk egy csodás szerv, ami képes egy bizonyos pontig helyrehozni saját magát. 

Extra jótékony hatás! A mentol, a menta használata eleve ajánlott légúti problémák esetén. Azt hiszem nem kell bemutatni melyek a legnépszerűbb aroma, longfill és e-liquid ízek a kazánjainkban.☺

Ne gondolkozz tehát sokat, ha szeretnéd végleg eldobni a cigarettát! Az e-cigarettával könnyebben fog menni, és még jól is érezheted közben magad! Mert vapelni egyszerűen jóóóóó! 

Ha asztmás vagy, a sikeres és kockázatmentes leszokás, átszokás érdekében mindenképpen ajánlott egy konzultáció a kezelőorvossal.