A tekerések alapvetően határozzák meg az rta-k, rda-k, rdta-k használhatóságát és az általuk nyújtott ízeket, gőzöket, az élményfaktort. Emiatt egyáltalán nem mindegy, miből is készítjük őket. Az élvezet mellett ráadásul ott a biztonság kérdése is, hiszen az egészségünk fontos tényező. Az egyik leggyakrabban használt „vape alapanyagunk” megismerése tehát kötelező tantárgy.

Ne ijedj meg, nem kell újra iskolapadba ülnöd és persze dolgozat sem lesz a következő órán. De egy kis „anyagismerettel” sok-sok kellemetlen pillanatot és átkozódást előzhetsz meg.

Alapvetően öt típusú (öt különböző anyagból készült) huzallal találkozhatsz az e-cigaretták világában. Öt különböző huzal, amelyek mindegyike eltérő tulajdonságokkal és felhasználási területtel rendelkezik. Ezek közül kell kiválasztanod azt, illetve azokat, amelyek az ízlésednek, a személyes preferenciáidnak, a kazánodnak és a használt eszközeidnek leginkább megfelelnek.

Átmérő és ellenállás

Amikor huzalt vásárolsz, észre fogod venni, hogy a verejtékes munkával kiválasztott „drót” mellett fura számok-betűk is szerepelnek, ilyen formában: 24GA. Nos, ez a huzal vastagságát, vagyis az átmérőjét jelöli a megfelelő mértékegységben (Gauge). A tekerésekhez leggyakrabban használt huzal méretek: 22, 24, 26, 28, 30, 32GA.

Miért fontos ez? Mert minél magasabb a GA érték, annál vékonyabb a huzal. Egy 28GA huzal vékonyabb, mint a 26-os, és vastagabb, mint egy 30-as. Mtl kazánokhoz általában a 26-32GA, dl kazánokhoz a 22-26GA közötti darabokat érdemes keresni. Természetesen, mint minden, ez is ízlésfüggő!

Minél vastagabb egy huzal, annál kisebb ellenállással bír, míg a vékonyabb huzalok magasabb ellenállással rendelkeznek. Az átmérő meghatározza azt is, hogy a huzal milyen gyorsan melegszik fel a kívánt hőmérsékletre. Az ehhez szükséges időt nevezzük rámpaidőnek vagy felfutási időnek. Innen már nem igényel nagy nyomozói munkát megállapítani: a vastagabb huzalokat a nagy fémtömeg miatt hosszabb ideig tart felizzítani mint a vékonyabbakat. A 30GA huzal nagyon gyors, míg a 22GA kifejezetten lassú rámpaidővel rendelkezik. A hosszabb rámpaidő, a nagyobb átmérő nagyobb teljesítményt igényel a megfelelő működéshez. Így nyilvánvaló, hogy a 30GA huzal remek választás egy kis méretű mtl kazánhoz, míg a 22GA egy szép nagy dl tankban működik majd ideálisan.

Huzal típusok

Kanthal (A1)

A kanthal (A1) talán a legismertebb és leggyakrabban használt huzal fajta. Egy vas, króm, alumínium ötvözet. Általános vélemény, hogy halványabb ízeket ad más anyagú huzalokhoz képest. Ez teljesen egyénfüggő, ráadásul egy kis trükkel, kb 2-5% közötti e-liquid túlaromázással ezen könnyedén lehet segíteni. Rendkívül egyszerű vele dolgozni, merev anyag és nagyszerűen tartja a formáját. Ez a tulajdonsága a beépítés, lefogatás és a vattázás során jó szolgálatot tesz. Tartós coil készíthető belőle, az ellenállása magas, lassan izzik fel és lassan is hűl ki. A megfelelő átmérővel dl és mtl kazánokban egyaránt megfelelő. A használata során fontos tudnivaló, hogy a huzal TC (hőmérséklet szabályozás) üzemmódhoz nem alkalmas!

Nikróm (Ni80)

A nikróm huzal sok vapernél az ízek királya. A nevéből is kiderül, nikkel és króm ötvözetéből készül (80% nikkel, 20% króm). A kanthalhoz hasonlóan jól bírja az oxidációt, és a magasabb hőmérséklet okozta terhelést. Olvadáspontja azonban jóval alacsonyabb, mint a kanthalé, ezért az építés során a „száraz” izzítást érdemes alacsony teljesítményen, rövid tüzelésekkel végezni. Gyorsan izzik, alacsony rámpaidővel rendelkezik, gyorsan is hűl vissza. Lágy anyag, így végtelenül könnyen alakítható. Nagyon rugalmas, hézagos tekerésekhez (is) tökéletes választás. Az építés során sem sérül könnyen. A megfelelő átmérőt választva dl és mtl kazánokban egyaránt ideális. Miután nikkelt és krómot tartalmaz, így a fémallergiában szenvedők, illetve érzékenyek lehetőleg kerüljék az alkalmazását. TC (hőmérséklet szabályozás) üzemmódban ez a huzal sem használható!

Nikkel (Ni200)

A nikkel huzal neve is árulkodik az anyagáról, minimum 99,6% nikkelből készül. Az ős TC huzal, ez volt az első, amit ehhez az üzemmódhoz használtak. Villámgyorsan izzik fel és gyorsan is hűl vissza. Rendkívül lágy anyag, és rugalmassága ellenére kifejezetten nehéz vele dolgozni, a tekerés és rögzítés során sérülékeny. Kezdőknek nem ajánlott, jóval nehezebb vele amunka, mint a többivel. A Ni200 huzal rendkívüli ízeket és gőzöket kínál, de a döbbenetesen rövid rámpaideje miatt könnyen túlmelegszik. Ennek hatására nikkel és grafit szabadulhat fel, ami nem tesz jót az egészségnek. A nikkel allergiások kerüljék a használatát. Egészen egyedi dl és mtl élményt kínál, de kizárólag TC (hőmérséklet szabályozás) üzemmódban használható, teljesítmény (VW) üzemmódhoz nem alkalmas!

Rozsdamentes acél huzal (SS316L, 317L, 304, 430)

A rozsdamentes acél egy speciális huzalfajta, króm, nikkel és szén ötvözete. Leggyakrabban a 316L változattal fogsz találkozni. A neve hallatán sokan aggódnak a tisztasága és minősége miatt. Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, nem kell rettegni tőle emiatt, a 316L orvosi minőségű anyag, és tökéletes a gőzöléshez! A rozsdamentes acél nagyon gyorsan felmelegszik, rövidebb a rámpaideje ideje, mint a kanthal vagy a nikróm huzaloké. Az SS316L nagyon könnyen alakítható, szépen tartja a formáját, a beépítése nem igényel extra figyelmet. A megfelelő átmérővel dl és mtl kazánokban is nyugodtan bevethető. Króm és nikkel tartalma miatt a fémallergiában szenvedők, illetve érzékenyek lehetőleg kerüljék az alkalmazását. A rozsdamentes acél huzal használható teljesítmény (VW) és TC (hőmérséklet szabályozás) üzemmódban egyaránt!

Titán huzal

Megérkeztünk a huzalok igazi nehézfiújához. A nevéhez méltón tiszta titániumból készül. Ugyan több helyen is elérhető, de nem egyszerű beszerezni, és az árcédulán sem a megszokott összeget látod majd. Igazi „ritkaság”. Egészen új szintre emeli az ízeket és a gőzöket. Az építés során nem igényel külön figyelmet, alakítható és a formáját is gond nélkül tartja. Ám a felhasználása erősen korlátozott. 648-650 °C hőmérséklet felett ugyanis mérgező gáz (titánium-dioxid) szabadul fel belőle. Extraként pedig, ha lángra kap, gyakorlatilag lehetetlen eloltani. Épp ezért csak és kizárólag TC (hőmérséklet szabályozás) üzemmódban szabad használni!! Semmilyen más üzemmódban nem alkalmazható! Viszont amennyiben van egy megbízható és pontos TC mod a birtokodban, amit beállítani és használni is tudsz, akkor nem lesz probléma vele a gőzölés során. A nikkel és króm allergiások egyik lehetséges alternatívája az újraépíthető kazánok világában.

Jó-jó, de mi a fene az a TC, és mi az a TCR?

A TC üzemmód az erre alkalmas modok „extra” szolgáltatása. Azon alapul, hogy az eszköz a huzal anyagjellemzőire támaszkodva érzékelje, mikor szükséges a coilhoz küldött áramot (teljesítményt) a beállított értékeknek megfelelően szabályozni. Ezért és emiatt nem mindegy, milyen huzalt választ a felhasználó a TC-hez. A megfelelő huzalokat, anyagokat a hőmérséklet ellenállás együttható alapján választották. Ez az érték a TCR. TCR = a huzal ellenállásának növekedése a hőmérséklet emelkedésével. A mod felismeri a coil normál állapotban mért ellenállását és a használt anyagot. Az elektronika pedig elég okos ahhoz, hogy (amikor a tűzgomb lenyomása után az ellenállás emelkedni kezd a hőmérséklettel együtt) a beállított szintet elérve csökkenteni tudja az áramerősséget a vatta meg égését elkerülendő. Fontos! Minden huzaltípus rendelkezik ugyan TCR-el, de a használat közbeni változást kizárólag a kompatibilis huzalok esetén lehet megbízhatóan és pontosan mérni.

A megfelelő e-cigaretta huzal kiválasztása nem könnyű feladat, de nem is megoldhatatlan egyenlet. Érdemes kísérletezni a különböző anyagokkal, coil méretekkel, és így megkeresni az igazit!

Kipróbálnád valamelyiket? Irány a shop!