Azt már tisztáztuk korábban, hogy az e-cigarettázás mindenképpen olcsóbb szenvedély, mint a dohányzás. Ugyan a kezdéshez szükséges alapköltségek magasabbak, mint a cigaretta esetében, ám a befektetésünk szinte pillanatok alatt megtérül. Főleg, ha az eldobható eszközök, a cserélhető porlasztók helyett újraépíthető kazánokra (RTA, RDA, RDTA) váltunk.

Sokan tartanak az építés, a tekerések világától, túl bonyolultnak, eszközigényesnek és drágának találják. Pedig egyáltalán nem így van! Csupán néhány dolog kell hozzá és indulhat a móka! ☺ Lássuk mire van szükségünk, ha saját coilokkal szeretnénk élvezni a gőzölést.

Huzal: az első és talán legfontosabb kelléke az építésnek. A számtalan típus között könnyű elveszni, elsőre érdemes egy-egy tekercsnyi sima szálhuzallal kezdeni a barkácsolást. Anyagukat tekintve választhatunk a kanthal (A1), a nikróm (Ni80) vagy a rozsdamentes acél (S316, SS316L) között. Mindhárom más és más tulajdonságokkal rendelkezik, hogy melyik felel meg legjobban az ízlésünknek, nos azt nekünk kell kipróbálni. Ezt a részt semmiképpen se hagyjuk ki!☺

A kanthal (A1) a csapat megbízható igáslova. Könnyű vele dolgozni, egyszerűen alakítható, bírja a vattázás okozta extra terhelést is. Igazi kezdőbarát huzaltípus. Remekül elsajátíthatók vele a tekerés és az építés alapjai. Teljesítmény üzemmódban (VW), DL és MTL kazánokban egyaránt ideális. 

A nikróm (Ni80) ágy, rugalmas anyag, ennek megfelelően lazán tekergethetjük. A vatta behúzása során nincs nagy veszélyben a tekercsünk, de egy kis extra figyelmet igényel a művelet. Alacsonyabb ellenállással rendelkezik, mint a kanthal, de gyorsabban melegszik fel. Így az első száraz izzítást mindig alacsony teljesítményen végezzük el. Ha csak nem akarunk egy elszenesedett, rosszabb esetben egy elpattant tekerést bámulni.☺ Teljesítmény üzemmódban (VW), DL és MTL kazánokban is bátran használható. 

A rozsdamentes acél (SS316, SS 316L) valószínűleg a legkülönlegesebb az összes huzaltípus közül (nálunk ez a kedvenc). Könnyen formázható, rugalmas és tartja is alakját, ám a vattázás során hajlamosabb a sérülésre. TC üzemmódhoz is őt kell választanunk. Gyorsan melegszik, a száraz izzítást épp ezért az esetében is rövid ideig, alacsony teljesítményen kell megejtenünk. Igazi mindenes, teljesítmény (VW) és hőmérsékletszabályozás (TC) üzemmódhoz, MTL és DL kazánokban is alkalmazható. 

Amennyiben fémallergiával küzdünk, ne kísértsük a szerencsénket, válasszuk a megfelelő darabot az építéshez. Nikkel allergia estén jöhet a kanthal huzal, króm allergia esetén a Ni200, vagy a titánium, ami azonban nehezebben beszerezhető, drágább, és kizárólag TC üzemmódban használható. Természetesen az érzékenység mértékétől függően a rozsdamentes acél is alkalmazható. A biztonság és az egészség mindennél fontosabb!

Vatta: a huzal mellett kulcsfontosságú kellékünk a DIY világában. Mégis hajlamosak vagyunk félvállról venni a beszerzést. Pedig nem árt a kiemelt figyelem, nélkülözhetetlen „alkatrész”, ami alapvetően befolyásolja a gőzölési élményt, az ízeket. Van olyan vatta, ami könnyen hozza ki a liquid ízét, míg van, amelyiknek több idő kell ehhez, de mintegy ellentételezésként, nagyobb gőzfelleget tudunk durrantani vele a környezetbe. ☺ Eltérő a kezelhetőségük, a szerkezetük, máshogy vezetik az e-liquidünket. Széles a paletta, ezernyi forma, kivitel, anyag, szín (bizony a fehérítés mértéke sem azonos)… Sok-sok lehetőség, a döntés pedig a miénk, pont, mint a huzalok esetében. Itt is igaz a mondás, a puding próbája az evés. A vattáé pedig a szívás.☺

Tekerősegéd: az eszköz, ami nem feltétlenül szükséges, de ha kipróbáltuk, nem nagyon akarjuk majd letenni a kezünkből. A tekerésünk elkészítése, alakítása nem lehetetlen egy fúróval, csavarhúzóval, sőt akár egy fadarabbal sem. Ám minden egyszerűbbé válik, ha egy ilyen kis hasznos holmit, netán komplett készletet használunk mindehhez. Az első lépésekhez mindenképpen ajánlott tétel. 

Fogó-drótvágó: nélkülözhetetlen szerszám a huzalok kezeléséhez. Minél kisebb, annál jobb. A build decken történő szereléskor jól jönnek majd az apró vágóélek. De a tekercsben megvásárolt huzalokat is ezzel kell majd méretre szabnunk.

Csipesz: ugyan nem kötelező kellék, de nagyon-nagyon jó, ha van! Segítségével eltávolíthatjuk a tekerésekről a hotspotokat, lefogatás után alakíthatunk a coilunk formáján, a meneteken. Az anyaga ízlés dolga, mi a kerámia csipeszt ajánljuk. Egyes változatokon találunk egy speciális „fogó részt” is, így nem okoz gondot az összeszorult kazánok sérülésmentes megbontása sem.

Csavarhúzó: a túlélőszettünk elengedhetetlen része. Többen esküsznek az újraépíthető termékekhez mellékelt holmikra, de ezek sokszor fájdalmasan kicsik és megkérdőjelezhető minőségűek. Inkább csak szenvedés használni őket. Egy tisztességes csavarhúzó készlettel évekre megoldottuk a problémát.

Olló: a legtöbb háztartásban garmadával találunk ollókat. Mindenre van külön bejáratú vágóeszközünk, ne legyünk restek félretenni, beszerezni egyet az e-cigarettánkhoz sem! Így legalább nem kell a kedveseink kedvenc cuccait lenyúlni a nemes cél érdekében.☺ Győződjünk meg arról, hogy elég éles-e az ollónk és tartsuk mindig tökéletesen tisztán. Nincs rosszabb, mint egy életlen és koszos eszközzel „nyiszatolni a szent pamutot”.☺ Borzasztó látványt nyújt egy szétcincált, piszkos vattacsík.

Hajlított csipesz: egy kis extra segítség, ami nagyban megkönnyíti az építést. Tökéletes a vatta ritkítására, borzolására. Ráadásként ideális a vatta tömörítés és csomómentes vájatokba, árkokba helyezéséhez.

Ellenállás teszter-Tab: nem nélkülözhetetlen holmi, hiszen a legtöbb szabályozott mod képes kiváltani a használatát. De mindenképpen megkönnyíti az életünket. Borulásveszély nélkül, kényelmesen, egy „szerelő állványon” építhetünk a segítségével, majd ellenőrizhetjük az ellenállás és feszültség értékeket. 

DIY készletek: amennyiben nem szeretnénk külön-külön megvásárolni az „építkezéshez” szükséges szerszámokat, természetesen beszerezhetők komplett diy szettek is, amelyekben megtaláljuk a felsorolt eszközök szinte minden tagját. Így csak azt kell pótolnunk, ami tönkremegy, esetleg hiányzik. 

Ha kedvet kaptál az építéshez, irány a shop, ahol mindent megtalálsz amire csak szükséged van! Jó barkácsolást és kellemes gőzölést!☺