Egyszerű, mint az 1x1! Vagy mégsem?

Amikor belevágunk az e-cigarettázásba, az át- illetve leszokásba, valószínűleg a legegyszerűbb módját választjuk a vapelésnek: jöjjön egy porlasztós szett, azzal nincs semmi gond! Megveszem, feltöltöm, szívom. Jó esetben sikerült a megfelelő darabot kiválasztani, remekül működik. Egy darabig. Aztán jönnek a gondok. Fura, égett íz, kísértetaromájú likvidek, koromfekete vatta, folyamatos kellemetlen szag, a problémák hosszú oldalakon át sorolhatók. 

De egyáltalán mi az a porlasztó? Az e-cigink és a kazánunk legfontosabb része, ami tulajdonképpen az e-liquidet gőzzé alakítja. Egyszerű kis biszb@sz, egy fémház, amiben egy jó adag vattát találhatunk a huzal vagy mesh lap köré „tekerve”. Tulajdonképpen egy előre elkészített, hengerbe zárt, komplett rta tekerés. Éppen ezért a pori sem tart örökké, az élettartama korlátozott, amelyet sok tényező befolyásol, az eliquidtől kezdve a teljesítményen át a szívási technikáig. 

A porlasztós kazánok és a hozzájuk való porlasztók valóban egyszerű és nagyszerű szerkezetek. De igénylik és meg is hálálják, ha törődünk velük. Az e-cigarettáink ugyan többnyire „hülyebiztosak”, de nem gondolkoznak helyettünk. Van pár porlasztós okosság, amivel nem csak meghosszabbíthatjuk a vagyont érő porik „életét”, de sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat is.☺

A teljesítmény beállítás

Minden porlasztó rendelkezik egy gyártó által meghatározott teljesítménytartománnyal (nem hasra ütéssel állapítják meg). amin belül maradva kapjuk a legjobb vape élményt és a leghosszabb élettartamot. Nem kell a használati leírást bújni a megszerzéséhez, ugyanis bele van vésve a porlasztók oldalába, de a shopok is minden termék mellett feltüntetik az ellenállás értékével egyetemben. A formátum többnyire minden brandnél egyforma: 0,8Ω, 11-15W. Mindig figyeljünk arra, hogy használat közben ne lépjük túl a megadott teljesítmény maximumot. Lefelé kilóghatunk a sorból, de sokszor elég egyetlen határon túli energialöket és tönkre is tettük a szent coilt. Egy ismeretlen porlasztónál a megfelelő wattszám keresését érdemes az alsó határ alatt kezdeni, és 2-5 wattonként felfelé lépdelve beállítani a megfelelő értéket. Ha modunk, szettünk nem változtatható teljesítményű, akkor emiatt nem kell aggódnunk.☺

Minden liquid váltásnál cserélnünk kell a porlasztót is?

A vapelés szépségét az ezernyi aroma és íz közötti szabad választás adja. De ha szeretjük váltogatni a különböző ízű e-liquideket, a gatyánk rámegy a porlasztók cseréjére. Elvileg. Gyakorlatilag egyáltalán nem kötelező a csere! Ha a liquid csere előtt üresre szippantgattuk a kazánunkat, még csak sokat sem kell várnunk arra, hogy az előző íz kiürüljön. De egy segítség nem árt a cuccunknak! 

Azért, hogy a porlasztónkban minél kevesebb nem kívánt liquid maradjon, párszor alacsony teljesítményen nyomjunk rá rövid ideig a tűzgombra. Így elpárologtatjuk a vattában található e-liquid jelentős részét. Menet közben akár bele is fújhatunk néhányszor a driptipbe. Fontos! A műveletet nagyon alacsony teljesítményen hajtsuk végre, nehogy rommá égjen a szent pori! Nagyban megkönnyítjük az új ízek hatalomátvételének folyamatát, ha feltöltés előtt szétszedjük a kazánt és alaposan átöblítjük (természetesen a porlasztót eltávolítva belőle). Majd szárítás után a porlasztót visszatéve érkezhet az új cucc.

A kevésbé agresszív ízeket gond nélkül tölthetjük egymás után a kazánunkba. A porlasztó néhány slukk, néhány milliliter liquid erejéig még a régi ízeket fogja kiadni magából, de ahogy egyre jobban „beázik” úgy jelennek meg az új aroma gőzei. A hasonló ízprofilú liquidek remekül működnek ebben a formában, pl. a gyümölcsös ízek általában gond nélkül adják át egymásnak a helyüket, és nem bántják a desszertízeket sem. De nem mindig teljesít jól ez a „keverési megoldás". A dohányos és mentolos aromák jóval erősebben ragaszkodnak a porikhoz, előfordulhat, hogy akár 2-3 kazán liquid is elfogy, mire az új ízeinket átveszi a porlasztó. Illetve az is gyakori eset, hogy az aromák összetevői kioltják egymást, és létrejön az a bizonyos kísértetíz, amikor csak azt érezzük, hogy valami édes vagy épp mogyorós és semmi más zamat nem jelentkezik. Épp ezért ízváltásnál ne töltsük azonnal teljesen tele a kazánt, inkább a többször kevesebbet elvet kövessük!

Unod a megszokott porlasztókat? Nézz körül más gyártónál is!

Ma már ezernyi gyártó ezernyi porlasztója közül választhatunk. Ez nem csak azzal jár, hogy többet vakarhatjuk a fejünket vajon melyik cucc mellett tegyük le a voksunkat. Hanem azzal is, hogy bizony sok cég porlasztója szinte tökéletesen megegyezik egymással. Legalábbis a fontosabb paramétereikben mindenképpen. Ugyanolyan a magasak, szélesek, ugyanaz a menetszám, ugyanaz a kialakítás. Így gond nélkül cserélgethetők egymással…☺ Pl a Voopoo PnP porlasztói helyett remekül használhatók egyes Wotofo porik is, a Vaporesso GTX családdal egyetemben. Így nem kell feltétlenül egy viszonylag szűk kínálatra hangolni az ízlésünket. Jóval nagyobb szeletét kóstolhatjuk meg a „gőztortának”. Szerencsére egyre több kompatibilitási lista érhető el, amelyekben ellenőrizni tudjuk, akad-e a piacon más lehetőség a „saját márkánkon” kívül. Különösen akkor jön jól ez a kis trükk, ha a kedvenc porlasztóink esetleg nehezen vagy épp sehogy sem érhetők el.

Dryhit? Nem veszi fel a liquidet a porid?

Ezer és egy oka lehet annak, hogy a porlasztónk folyamatosan dryhitet produkál. Ilyenkor jön a bűvészkedés az áztatással, a teljesítménnyel, a fejre állítással, de többnyire poricsere a vége. Pedig sokszor csak kicsit a porlasztónk körmére kell nézni. Vg többletes liqudek, hideg időjárás, sőt a kazán vagy a porlasztó konstrukciós hibái (rossz vattatípus, túl kis méretű etető-, jobban mondva itatónyílások) egyaránt okozhatják a porlasztóink nem megfelelő folyadékellátását.

Az átkokon és a supportnak írt kedves hangú leveleken kívül akad még egy dolog, amit érdemes kipróbálni ilyen esetben. Irány a hölgyek varródoboza, és orozzunk el, kapjunk kézbe egy vékonyabb varrótűt. Ha erősen Vg többletes a liquidünk, akkor nyugodtan választhatunk vastagabb darabot is. Amint ezzel megvagyunk, bányásszuk ki a porlasztónkat a kazánból (érdemes korábban eltávolítani és kicsit szárítani) vagy a csomagolásból, és az oldalán található lyukakon keresztül nagyon óvatosan szurkáljuk meg, lazítsuk fel a nyílásban látható vattát. Ügyeljünk rá, hogy ne deformáljuk, sértsük meg belül lévő a tekerést! Így lényegesen könnyebben veszi majd fel a liquidet a porlasztónk, jóval több anyagot juttatva a fűtőszálra.

Kevésbé vagyunk bátrak? Akkor ne lyukasztgassunk! Sokszor az is elég, ha csak finoman „karcolgatjuk” a vatta felületét, ritkítjuk a vatta szálakat a lyukakban. Ez a kis borzolás is sokat tud segíteni a megfelelő liquid áramlat elérésében.

Persze van, amikor nincs segítség, nem segít az okosság. Arról, hogy mikor kell cserélni az e-cigink porlasztóját itt találsz infót.

Jó gőzölést és kevesebb porlasztócserét mindannyiunknak!☺