Ha valakinek az elektromos cigarettát említjük, akkor elsőként – valószínűleg – a jellegzetes gőz jut eszébe. A nagy fehér felhő gyakorlatilag védjegyévé vált a vaper társadalomnak, ám időről-időre előkerül a téma az interneten, hogy valaki hogyan is hozhat létre színes gőzt? Egyes videókban találkozhatunk a szivárvány minden színét felvonultató emberekkel, így jogosan érezhet késztetést egy kezdő a „mutatvány” lemásolására.

De hogyan érhetjük ezt el?

A színes füst nem újdonság. A driftelés szerelmesei az autógumik aszfalton való csúsztatását művészien űzik, és már léteznek olyan gumiabroncsok, amelyek a súrlódás hatására színes füstöt bocsátanak ki. Fontos azonban tisztázni, hogy az elektromos cigaretta esetében NEM keletkezik füst! De mi a helyzet a gőzzel, lehetséges valahogy színes felhőket létrehozni? Ha röviden kéne válaszolni a kérdésre akkor a válasz: NEM, határozottan nem lehetséges! Bár létezik olyan természetes anyag (jód), amely lila gőzt hoz létre, de ez belélegezve mérgező, és súlyos allergiás reakciókat okozhat! Egyesek azt javasolják, tegyünk különböző színezékeket az e-liquidünkbe, de ez sem megoldás. Sőt, a színezékek, és az egyéb idegen anyagok a tüdőnkbe bejutva komoly problémákat okozhatnak. Tehát ezt SENKI NE PRÓBÁLJA KI OTTHON! Gondoljunk csak arra, hogy az aromák színe is ízenként változhat, de amint ezeket hígítjuk a PG/VG alapfolyadékunkkal ezek is veszítenek a színükből, a gőz pedig minden esetben fehér marad. Tehát elmondhatjuk, hogy az aromák és ezzel együtt a különböző keverésű e-liquidek, nincsenek hatással a kibocsátott pára színére.

Akkor mégis hogyan csinálják a videókban?

Ahogy fentebb már említettük, a színes gőz mítoszát meg kell hogy cáfoljuk, de akkor mégis hogyan csinálják? A válasz egyszerű! Az egyik leggyakoribb megoldás, hogy a képeket és videókat utólag szerkesztik a különböző számítógépes szoftverek segítségével. Erről a műveletről többféle tutorial videót is találhattok, így, ha mindenképpen színes pára a vágyatok, akkor ezt a megoldást tudjuk javasolni. Egy másik trükk, amikor különböző színű LED lámpákkal kerül alulról megvilágításra a gőz felhő, ezzel keltve gyönyörű szivárvány hatást.

Összefoglalva kijelenthetjük, hogy a tudomány mai állása szerint, az elektromos cigaretták világában a színes gőz nem több, mint egy trükk. Ezért nem győzzük felhívni a figyelmet arra, hogy csak is mindenféle hozzáadott színezék és idegen anyagtól mentes leveseket gőzöljetek, ezzel is vigyázva az egészségetekre.