„Csak olyan e-liquidet akarok, ami pont olyan, mint a cigarettám!” Gyakran találkozunk ezzel a kéréssel, sőt követeléssel☺. Persze érthető, hogy egy frissen átszokó, egy (volt?)dohányos így gondolja. Alapvetően logikusnak is tűnik a felvetés, mégis azt kell mondanunk, sajnos ez nem fog menni. Sőt, talán ez az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk az átszokás során!

Ennek a legfőbb oka az, hogy a hagyományos cigarettának valójában semmilyen dohányíze sincs! Amit érzünk, amikor rágyújtunk, az az égő dohány és az egyéb adalékanyagok által kibocsátott füst íze. Már amennyire ez íznek nevezhető. Nincs olyan aroma, e-liquid a galaxisban, amely vissza tudja adni ezt az egyébként cseppet sem kellemes „bukét”. ☺

Ha úgy vetjük bele magunkat az e-cigarettázás világába, hogy kizárólag olyan cuccot akarunk szipákolni, aminek az ízei megegyeznek a cigiével, nos akkor a legjobb úton haladunk a kudarc és a visszaszokás felé. Akár tetszik, akár nem, még a mindennapi bagó sem az, aminek látszik. Illetve aminek érezzük! A dohányzás iszonyú mértékben elnyomja, tönkreteszi az ízlelésünket és a szaglásunkat. Tudni szeretnéd, valójában milyen íze és szaga van a cigarettafüstnek? Kérdezz meg egy nemdohányzót! ☺ Szerencsére néhány bűzrúdmentes nap után magunk is rá fogunk jönni, egyáltalán nem biztos, hogy az imádott-gyűlölt bláz bukéját újra elő akarjuk állítani.☺

Azt már tudjuk, a dohányízű e-liquideknek soha sem lesz dohányfüst íze. De ettől ne essünk kétségbe, hiszen nagyszerű élmények várnak ránk füstmentesen is! Van valami végtelenül megnyugtató és tökéletes abban, amikor leülünk egy kényelmes székbe kezünkben egy pohár borral, egy kellemes jéghideg korsó sörrel, netán egy könnyű koktéllal vagy épp egy csésze teával egy jó dohányos liquid társaságában.

Szóval, ha nem várható el, hogy a dohányos aromáknak cigarettafüst íze legyen, akkor mégis mit válasszunk?

Sokkal reálisabb cél egy olyan dohány aroma keresése, amelyiknek jobb az íze, mint a megszokott cigarettánké! Ez a „vad bagósok” számára talán lehetetlennek tűnik, de a valóságban sokkal könnyebb, mint olyan e-liquidet keresni, ami megegyezik dohányfüst ízvilágával. És itt kezdődik az igazi élvezet, a felfedezés öröme!

Sok vapertársunk a dohányos aromák, e-liquidek ízét egy doboz frissen frissen felnyitott cigaretta vagy a vágott dohány, netán a rágódohány zamatához hasonlítja. A dohány valódi ízeit kóstolhatjuk meg, nem pedig az égetéséből keletkező füstöt. Néhány dohányos aroma ugyan füstös tulajdonságokkal (is) bír, de ezek inkább hasonlítanak arra a füstízre, amit pl a grillezett ételhez társíthatunk. Tisztább, sokkal finomabb, kellemesebb hatást kelt. Számtalan különböző ízjeggyel bíró dohányos aromát, e-liquidet találhatsz itt nálunk is. Lehet fás, mogyorós, diós, földes, zöld leveles, fűszeres, virágos, gyümölcsös, sőt édes… A hozzáadott ízek a dohányos liquidünknek olyan egyedi „mélységet” adnak, amellyel kevés más aroma rendelkezik. Van tehát miből választani és érdemes is!

Miért jó a sok-sok különböző ízesítés? Mindannyian mások vagyunk. Van, aki a legvadabb, legerőteljesebb tiszta dohányízeket keresi, mert számára ez jelent segítséget. Mások pedig a könnyedebb, gyümölcsösebb, édesebb zamatokért és gőzökért rajonganak. A vaper univerzumban a dohány valójában csak egy újabb felfedezendő ízvilág, ami egyedi és érdekes módon kombinálható, „fűszerezhető”, a saját ízlésünknek megfelelően.

A vapelés maximálisan szubjektív műfaj, nincsenek kőbe vésett szabályok (csak Ohm törvénye nem megkerülhető☺), épp ezért ne fogadjuk el azt a tévhitet, hogy kötelező dohányos ízekkel kezdeni az átszokást. És ne is hagyjuk őket figyelmen kívül csak azért, mert a „dohány” szó szerepel a nevükben.☺ Ha megengedsz egy személyes megjegyzést: sok dohányízű aromával kísérleteztem, az átszokás nehéz időszakában óriási segítséget jelentett ez az ízvilág. Azonban volt olyan, amikor hónapokig nem nyúltam hozzájuk. Majd ismét elővettem őket és újra kizárólag ők voltak porondon. Amikor jött a kísértés, húúúúú most nagyon rá kéne gyújtani, egy kicsit magasabb nikotintartalmú dohányos íz mindig villámgyorsan elűzte ezeket a gondolatokat.

A dohányos ízek izgalmasak, mélyek, finoman árnyaltak, telis-tele különböző izgalmas aroma jegyekkel, amelyeket a kezdő-haladó és profi vaperek egyaránt élvezhetnek. Nem feltétlenül kell velük kezdeni az e-cigarettázást, de egy nagyszerű lehetőséget adnak a kezünkbe. 

A döntés mindig a miénk! Próbálj ki Te is minél több ízt, a változatosság a gőzfellegek között is gyönyörködtet! Nincs kedved sokáig böngészni a shopban? Használd az aromakeresőnket és pillanatok alatt megtalálod amit szeretnél!