Mire gondolunk a vatta szó hallatán? Kötszerre, kozmetikai célból vásárolt alapanyagra, netán egy válltömésre?

A vaperek biztosan azonnal az eszköz egyik alapanyagára asszociálnak róla, ráadásul nem mindegy, hogy milyen a pamut, a minősége befolyásolja az e-cigarettázás élményét, és azt, hogy ki tudjuk-e hozni a készülékből ízben és intenzitásban a maximumot.

Miben különbözik a megszokott pamuttól?

A pamut az pamut, mondhatnánk, hogy aztán azzal a lendülettel forduljunk be egy drogériába, és vásároljuk meg az első szembejövő, átlagos vattát. Csakhogy mégsem tanácsos így tenni, mert az arclemosásra vagy valamilyen tömésre használt vatta nem kifejezetten alkalmas az e-cigihez. 

Ezeket a vattákat többnyire ugyanis valamilyen anyaggal kezelik, fehérítik, márpedig az eljárás alapvetően befolyásolja az ízélményt. Ehelyett célravezetőbb e-cigizéshez gyártott, festetlen, fehérítetlen és kezeletlen biopamutot vásárolni, pláne, mert egyre több gyártó készít kifejezetten ilyen célra pamutot. 

A direkt e-cigizéshez gyártott pamutok többsége rendkívül hőálló, így nem fordulhat elő, hogy beég a slukk, ráadásul a kenderrost technológiának köszönhetően a vatta jobban ellenáll a véletlen odapörkölésnek is, ezáltal elkerülhetjük, hogy égett ízt érezzünk a szánkban. Az e-cigizéshez készült vattánál fokozottan figyelnek a szálak kiválasztására, hogy a tisztított pamut és akár a cellulóz szálak keveréke mellékízmentes élményt adjon. 

Az organikus pamutból készült vatták előnye, hogy gyorsan felszívják a liquidet, továbbá könnyen alakíthatóak és formázhatóak, így aki maga alakítja az e-cigit, cserél egyes részeket, az szórakoztatóan eljátszhat vele. A fehérítetlen, szagtalan és nem utolsósorban növényvédő szerektől mentes vatták nem csupán puhák és gyorsan magukba szívják a liquidet, hanem erősek és tartósak is

Egyébként a gyógyszertárban vásárolt fehérítetlen pamutgolyó már jobb megoldás, mint a kezelt drogériás opció, ám az e-cigizőknek gyártott vattának ezzel szemben is lehetnek előnyei. Például az organikus pamutszálból könnyű annyit levágni, amennyire szükség van, és a csomagolás gond nélkül visszazárható, így kényelmesebb tárolni.

Melyik a legjobb vatta az e-cigibe?

Mivel az e-cigarettázás fontos része az élmény, amely pedig szubjektív, ezért arra a kérdésre sincs egyetlen kizárólagos válasz, hogy milyen vatta kell az e-cigibe, és melyik a legjobb. Ki kell tapasztalni, melyik vattával működik a legjobban az e-cigink, és a későbbiekben azt használni.

Néhány vattafajta:

  • Cotton Bacon (szó szerint fordítva „pamutszalonna”, idő- és energiatakarékos kialakítás a megmunkáláshoz)
  • Super Sorb Cotton Cord (fehérítetlen pamut, kellemes ízt biztosít)

E-cigaretta vatta

Milyen gyakran cseréljem a vattát?

Miután sikerült megtalálni, hogy milyen vatta kell az e-cigibe, bátran és nagy kedvvel kezdhetünk gőzölni. Ám egyetlen vatta sem jó az idők végezetéig, egy idő után törvényszerűen cserélni kell. A gyakorlott e-cigarettázó megérzi, mikor jön el a pillanat, ám mutatunk néhány, a csere szükségességére utaló jelet: 

  • égett vagy nem megszokott íz
  • kevés gőz
  • elszíneződés

A konkrét időtartam a felhasználástól, az e-cigarettázás gyakoriságától is függ, néhány naptól kezdődhet, míg néhányan akár hetekig, hónapokig is használják ugyanazt a vattát.

Összességében megkönnyítjük az életünket, ha félmegoldások helyett kifejezetten az e-cigihez készített vattát vásárolunk, ráadásul nemcsak egyszerűbb vele a dolgunk, hanem nagyszerűbb élményben is lesz részünk.